Jan Loonen boos op supermarkten

VENRAY | Wethouder Jan Loonen (CDA) is boos op enkele Venrayse supermarkten die de bouw van het nieuwe winkelcentrum in Brukske dwarsbomen.

"Een triest verhaal. Supermarkten gunnen elkaar nog niet dat ze dood gaan", foeterde Loonen vorige week woensdag in de commissievergadering. Petra van Duijnhoven (CDA) informeerde naar de stand van zaken in het Brukske. De bouw van het nieuwe winkelcentrum heeft inmiddels al een jaar vertraging opgeleverd. Concurrerende supermarkten zijn in beroep gegaan bij de rechtbank tegen de verleende vergunning. Op 30 oktober vond de zitting plaats, maar er is nog geen uitspraak gedaan. Mocht de uitkomst voor Jumbo Vastgoed en de gemeente gunstig uitvallen, dan nog is het einde niet in zicht. "Waarschijnlijk volgt dan de gang naar de Raad van State. Ik zou het graag anders zien, maar de supermarkten zitten er bovenop. Dit is een heel vervelende kwestie. Want het kan zo nog wel een jaar duren", voorspelde Loonen.


Proef telefonische bereikbaarheid

VENRAY | Gedurende een halfjaar wordt de telefonische bereikbaarheid van het gemeentehuis uitgebreid. Vorige week woensdag stemde de meeste partijen in met de proef 42.120 euro gaat kosten.

Het gemeentehuis is nu telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur op maandag tot en met donderdag en op vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. Gedurende de pilot is het callcenter op alle werkdagen van 8.30 tot 18.00 uur bereikbaar. Om de service en dienstverlening te verbeteren dienden Samenwerking en VVD vorig jaar een motie in om een onderzoek te doen. Alle partijen steunden die motie.

Het CDA had in de commissievergadering de meeste bedenkingen over de proef. Martijn Direks stelde alleen een uitbreiding voor op vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Zodat alle werkdagen gelijk zijn. "We zijn tegen de pilot want dit geeft verwarring bij de burgers", zei Direks. Hij wees erop dat in de extra uren ambtenaren vaker afwezig zijn waardoor er geen antwoord gegeven kan worden. De PvdA was voor de pilot maar Henk Bisschops had eveneens zijn twijfels. "Op vrijdagmiddag is bijna niemand in huis. Dus daar schieten we niet zo veel mee op."

Martin Leenders (Samenwerking) meende dat het probleem vooral in de backoffice zit. Doordat terugbelnotities niet worden nagekomen. Hij vond de telefonische wachttijd van gemiddeld een minuut te lang. "De personele bezetting zou hoger moeten zijn", vond hij. Ambtenaar Trudy Tönnissen reageerde dat er zo spaarzaam mogelijk met terugbelnotities wordt omgegaan. "Veel beter is direct het juiste antwoord te geven. De dienstverlening moet in één keer goed zijn."

Victorine Derks (PP2) stemde, net als VVD en inVENtief, in met de proef maar ze voegde eraan toe dat uitbreiding wel zin en meerwaarde moet hebben. "Want hoeveel mensen kunnen we helpen in die extra uren", vroeg ze zich af. Dat zal na een halfjaar uit de proef blijken. Dat zegde burgemeester Hans Gilissen toe. "We gaan met de pilot aan de slag en zullen de ervaringen rapporteren."


Nog geen extra geld voor Maaslijn

VENRAY | De Tweede Kamer is niet bereid extra geld op tafel te leggen voor de aanleg van een station in Grubbenvorst. Er is een tekort van 10,7 miljoen euro.

De provincie Limburg wil een deel van dat bedrag betalen als ook het Rijk meedoet. Ondanks de Limburgse lobby in Den Haag is het niet gelukt om extra budget te krijgen. De Tweede Kamer nam wel een motie aan waarin D66-staatssecretaris Stientje van Veldhoven wordt verzocht binnenkort in overleg te gaan met de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland om te zoeken naar een oplossing.

De gemeente Venray steunt de gemeenten Horst aan de Maas en Venlo om het station in Grubbenvorst alsnog te realiseren. Vanwege geldtekort is het station, als onderdeel van het project Maaslijn, komen te vervallen. Het station is van groot belang voor de bereikbaarheid van het terrein van Greenport Venlo en de Brightland-campus op het voormalige Floriadeterrein.

In mei vorig jaar nam de Venrayse gemeenteraad unaniem een motie aan waarin het college wordt opgeroepen alles in het werk te stellen om de bezuinigingen op de Maaslijn af te wenden. Het gaat niet alleen om het station in Grubbenvorst maar ook over het schrappen van enkele kilometers dubbelspoor. De gemeenteraad wijst erop dat inwoners van Venray belang hebben bij een goede spoorverbinding.


'Schouwburg niet vriendelijk voor rolstoeler'

VENRAY | PP2 uitte donderdag in de commissie Leven kritiek op de toegankelijkheid van de vernieuwde schouwburg voor rolstoelers.

Van de drie toegangsdeuren is de middelste aangepast voor mindervaliden. Na een druk op de knop gaat de deur naar buiten open en veegt de rolstoeler bijna met stoel en al van het bordes. De lift heeft geen automatische deur waardoor het voor rolstoelers lastig is in en uit te rijden. PP2 wijst erop dat de gemeente, die veel geld in de verbouwing stak, verplicht is te zorgen voor een goede toegankelijkheid. Dat is volgens wethouder Anne Thielen (CDA) ook gebeurd. "In februari vorig jaar heeft het Gehandicapten Platform de voorzieningen getoetst en er is een rapport uitgebracht. De aanbevelingen zijn allemaal overgenomen en er zijn aanpassingen gedaan in het gebouw", zei Thielen die in oktober zelf het lokale toegankelijkheidssymbool uitreikte aan de schouwburg.

Volgens de wethouder zijn de klachten bij de schouwburg niet bekend. "Toch gaat de schouwburg er wel mee aan de slag."