Bedrijventerrein van 30 hectare

VENRAY | Het nieuwe bedrijventerrein van dertig hectare aan de noordkant van Venray is vooral bestemd voor Venrayse bedrijven die willen doorgroeien. Smakterheide II krijgt een uitbreiding aan de overkant van Spurkt, in het gebied tussen Overloonseweg en A73.

Richard de la Roij (PP2) opperde vorige week woensdag in de commissievergadering er vooral Venrayse mkb-bedrijven toe te laten. "Dat is wel het streven. Om ruimte te scheppen voor Venrayse bedrijven", zei ambtenaar Winand van der Kooij. "Maar we kunnen ondernemingen van buiten Venray, die werkgelegenheid meebrengen, ook niet de deur wijzen. In de praktijk zal blijken hoe het uitpakt."

De la Roij wees erop dat destijds met de aanleg van Smakterheide II is toegezegd dat er geen verdere uitbreiding zou komen. "Om de groene zone bij het Loobeekdal te behouden. De bebouwde omgeving rukt nu steeds verder op." Van der Kooij reageerde dat het nieuwe bedrijventerrein goed wordt ingepast in de omgeving. "Daar is aandacht voor. We moeten voorkomen dat er hoge kale golfplaten loodsen komen."

In de raadsvergadering van 30 januari zal de vestiging van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) op de gehele locatie een hamerstuk zijn. Alhoewel het een grote impact heeft voor de eigenaren van de 25 percelen in het gebied. Het WVG is toegepast om ongewenste grondspeculaties te voorkomen. Eigenaren moeten hun grond als eerste aan de gemeente te koop aanbieden. In november 2017 zijn alle grondeigenaren aangeschreven dat hun eigendom voortaan onder de WVG valt. Het was al langer bekend dat er in Venray een nieuw bedrijventerrein zou komen. Het heeft te maken met de afspraken die gemaakt zijn bij het instappen van Venray in Greenport Venlo.

Greenport Venlo is vooral bedoeld voor grote bedrijven op een perceel van meer dan 10 hectare. In Venray is op de bestaande bedrijventerreinen nog ruimte voor enkele hectaren. Voor bedrijven die een locatie van 2 tot 8 hectare nodig hebben is in de regio geen ruimte beschikbaar. Het nieuwe bedrijventerrein in Venray (Klaver 15) gaat in deze behoefte voorzien. Het voorkeursrecht geldt in principe voor drie jaar.


Theo Nellen derde

Roermond | Theo Nellen uit Heide is vrijdag als derde geƫindigd bij de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen 2018.

Via de voorrondes in november wist Nellen zich als debutant te plaatsen bij de zeven beste Limburgse buuttereedners. In de uitverkochte Oranjerie in Roermond traden Bjorn en Mieke voor het begin van de finale op. Theo Nellen bereikte met buut Sraar Clochard de mooie derde plaats na winnaar Bjorn Smits (Nederweert) en nummer twee Peter Vaassen (Beegden).