Venray Lokaal mikt hoog

VENRAY | Als laatste partij presenteerde Venray Lokaal de kandidatenlijst voor de raadsverkiezingen. De combinatie van inVENtief en PP2 staat als lijst zeven op het stemformulier. Omdat Venray Lokaal nieuw is, moet de partij achteraan aansluiten. Lijsttrekker Carla Brugman vindt het geen bezwaar. "Nee hoor, zo vallen we juist extra op. Ook omdat we zo'n lange lijst hebben met 38 namen."

Door Henk Willemssen

Brugman is er trots op. Veel partijen hebben moeite om mensen te vinden. "Maar wij niet. Velen hebben zichzelf gemeld. We zijn blij met zo'n grote diversiteit uit zowel de dorpen als Venray. De jongste is vijftien en de oudste 77 jaar. We hebben verfrissing en verjonging. Dat geeft vleugels."

De twee tieners die in de top tien staan heeft Carla Brugman zelf benaderd. Yvon Peters (17) staat zevende en Mees Hillenbrink (15) bezet de tiende plaats op de kieslijst. Beiden maken deel uit van het team van het Raayland College dat in de finale staat van het NK debatteren. Brugman las hun verhaal en belde ze op. Yvon Peters uit Oirlo wordt in juni achttien. Dan kan ze raadslid worden. "Ik vind het al een hele eer om zo hoog te staan. Het zou echt geweldig zijn als ik word gekozen."

Beide tieners zijn sterk in politiek geïnteresseerd en ze hebben de ambitie om Kamerlid te worden. Yvon Peters (vwo-5) voelt zich landelijk het meest thuis bij de PvdA en Mees Hillenbrink (havo-4) bij D66. Toch hebben ze in Venray bewust voor een lokale partij gekozen. "Ik had het idee dat jongeren bij partijen niet zo serieus genomen worden. Daarom durfde ik mezelf niet aan te melden", vertelt Yvon Peters die straks politicologie wil gaan studeren. "Toen Carla belde mocht ik direct meepraten. Het klikte meteen." Dat kan Mees Hillenbrink beamen.

Carla Brugman hoopt met zeven zetels de tweede partij van Venray te worden. Duolijsttrekker Tino Zandbergen rekent zelfs nog op een zeteltje meer. Samen hebben inVENtief en PP2 nu vijf zetels. Bij een goede verkiezingsuitslag ligt deelname aan het college in het verschiet. Wellicht met het CDA. "Dat zou goed kunnen", zegt Tino Zandbergen. "In een coalitie is het toch geven en nemen." Brugman: "Ons programma is gericht op het leven van de inwoners. Dat past altijd." De lokale fracties komen uit de oppositiehoek. "Maar wel constructieve oppositie", zegt Zandbergen. Brugman bevestig het: "We zijn nooit een tegenpartij geweest. Daarom hebben we ook best wat kunnen bereiken."