Kritiek op subsidie vastgoedeigenaren

VENRAY | De stimuleringsregeling voor ondernemers en eigenaren voor een compacter winkelcentrum valt niet bij alle partijen in goede aarde. Samenwerking en VVD kondigden al aan in de raadsvergadering van 30 januari tegen te stemmen.

Door Henk Willemssen

De gemeente stelt 320.000 euro beschikbaar. Ondernemers kunnen maximaal 10.000 euro krijgen om te verplaatsen naar het winkelcentrum. Terwijl voor vastgoedeigenaren maximaal 50.000 euro klaarligt om het leegkomende pand een andere bestemming te geven dan detailhandel, bijvoorbeeld zorg of wonen.

Vooral de 'sponsoring' van pandeigenaren is een heikel punt. Martin Leenders (Samenwerking) hekelde vorige week woensdag in de commissievergadering hun rol. Leenders haalde aan dat de gemeente al vele miljoenen in het centrum heeft gestoken door de grote opknapbeurt en het afschaffen van het betaald parkeren. "Vanuit de vastgoedeigenaren bleef het akelig stil." Leenders vindt dat 320.000 euro veel beter besteed kan worden, aan bijvoorbeeld armoedebestrijding. Ook haalde hij aan dat het nu beter gaat met het Venrayse winkelcentrum waardoor de verplaatsing van winkels wellicht niet meer nodig is.

Ook de VVD liet een kritisch geluid horen. Ingeborg de Barbanson haalde aan dat vastgoedeigenaren weinig bijdragen aan het winkelcentrum. "Ze gaven steeds nul op rekest. Daarom voelen we er niets voor geld van de belastingbetaler te steken in het aanpassen van onverhuurbare panden. De stimuleringsregeling zou vooral voor kleine ondernemers moeten zijn."

Peter Custers (inVENtief) wees op de keerzijde van de regeling. "In het centrum wordt een ruimte gevuld die elders leeg komt te staan. Met gemeenschapsgeld gaan we het ene gat met het andere gat vullen."

Wethouder Jan Loonen (CDA) reageerde dat de verplaatsing naar het winkelcentrum nog stroef verloopt. "Daarom hebben we als proef voor drie jaar deze stimuleringsregeling. We denken een dubbelslag te slaan. Naast verhuizing van de winkelier ook een transformatie van het pand. Daar hoort nu eenmaal geld bij." Loonen meldde dat pandeigenaren zelf ook fors moeten investeren. "Het is lastig de vastgoedsector op één lijn te krijgen. Naast lokale eigenaren zitten ze ook in Engeland of Amsterdam. We hopen met deze regeling de transformatie versneld de goede richting op te sturen. Door eigenaren te overtuigen de stap te zetten. Succes is niet verzekerd, maar we gaan het wel proberen." Volgens Loonen is er in het winkelcentrum nog voldoende ruimte voor verplaatsende winkels.