Presentatie nieuwe uniformen Moed en IJver in 1991.
Presentatie nieuwe uniformen Moed en IJver in 1991. Eigen foto

"Van en voor het dorp"

Blitterswijck | Muziekvereniging Moed en IJver uit Blitterswijck bestaat dit jaar een eeuw. Om dat te vieren zijn er verspreid over het jaar enkele activiteiten. Secretaris Monique Wijnhoven: "We doen we er alles aan om onze vereniging toekomstbestendig te houden."

Door Sven Poels

Door teruglopende ledenaantallen hebben verenigingen het in deze tijd over het algemeen moeilijk. Bij de jubilerende Blitterswijckse muziekvereniging Moed en IJver is dat niet anders. "De laatste jaren kost het moeite om de club bij elkaar te houden", erkent secretaris Monique Wijnhoven (52). "Dat merk je aan alles. Met het bestuur hebben we in totaal nog zo'n 45 tot 50 leden, maar het wordt wel minder." Het probleem zit met name bij de jongste generatie. "Het is niet altijd makkelijk om jeugdleden erbij te halen of te behouden, omdat jongeren van een jaar of vijftien vaak voor voetbal kiezen. Wel zie je dat kinderen van oudere leden blijven hangen, omdat het van huis uit meer gestimuleerd wordt."

Om toch de nodige nieuwe aanwas te werven wordt er samengewerkt met de plaatselijke basisschool. "Kinderen worden na schooltijd spelenderwijs meegenomen in de wereld van de muziek. Ze beginnen met blokfluitles en kunnen daarna een ander instrument kiezen. Ook doen we ons best om de jeugdopleiding zo goed mogelijk te organiseren. Zo doen we er alles aan om onze vereniging toekomstbestendig te houden."

Omdat er niet alles meer op eigen houtje georganiseerd kan worden, is er vaak de hulp nodig van andere verenigingen. "Bijvoorbeeld bij concerten werken we samen met de fanfares van Wanssum en Meerlo. Natuurlijk willen we zoiets liever in eigen dorp houden, maar aan de andere kant verloopt het zo prima en krijg je op deze manier ook goede, andere ideeën."

De actieve leden van de muziekvereniging komen een keer per week bij elkaar om twee uur te oefenen. "Elke maandagavond, in het gemeenschapshuis van Blitterswijck. De repetities worden trouw bezocht. We beginnen om 20.00 uur, maar ruim een half uur van tevoren zijn er altijd al een aantal mensen aanwezig om alvast koffie te drinken en bij te kletsen. Daaraan zie je dat het ook wel een beetje een vriendenclub is geworden. Het dorp is klein, dus je treft elkaar wel vaker."

De jeugdopleiding telt momenteel zo'n twintig leden. "Een apart groepje krijgt elke week voor de reguliere repetitie een half uur les van de dirigent. Daarna doen ze nog een kwartiertje mee met de ouderen, om de overgang makkelijker te maken. Sommigen spelen nu al bij de fanfare."

De Blitterswijckse muziekvereniging, die oorspronkelijk begon als zangkoor en later transformeerde in een fanfare, bestaat dit jaar honderd jaar. "Hoogtepunten waren de concoursen die we met goed gevolg hebben doorstaan, de onderlinge feestjes en de weekendjes weg", meent Wijnhoven. "En in dit jubileumjaar willen we weer ons beste beentje voorzetten. We zijn van en voor het dorp."

Er staan dan ook vier activiteiten op het programma. "Op 17 maart organiseren we in samenwerking met zangvereniging Erato een voorjaarswandeling door het dorp. 30 juni hebben we in de Venrayse schouwburg een concert met Philharmonie Zuidnederland en 18 augustus is er een spelprogramma voor het hele dorp, Quizz it." Een week later, op 26 augustus, is de 'echte' feestdag. "Dan wordt er midden op het dorpsplein een brunch georganiseerd en wordt de uitslag van de quiz bekendgemaakt. Ook is er een matinee, receptie en jubileumloterij, opgeluisterd met kapellenmuziek."

        

Aan het eind van dit jaar of het begin van volgend jaar wordt er eventueel ook een concert georganiseerd. "Het liefst in het dan gerenoveerde gemeenschapshuis, maar dat is allemaal nog niet zeker." Wat wel zeker is, is dat muziekvereniging Moed en IJver met haar honderdjarige bestaan een prachtige mijlpaal heeft bereikt. Wijnhoven: "Dat vinden wij heel bijzonder."