'Veehouderij kan schoner'

VENRAY | De visie veehouderij ligt eindelijk op tafel. Nu komt het op de uitvoering aan. Het doel is een beter en gezonder woon- en leefklimaat in het buitengebied. Versnelde aanpak van verouderde stallen en een flinke daling van de emissie (geur, ammoniak, fijnstof en endotoxinen) staan voorop.

Door Henk Willemssen

Dinsdag in de commissievergadering drongen enkele partijen aan op meer betrokkenheid van burgers. Cees de Vocht (inVENtief) haalde als voorbeeld de Scheiweg in Leunen aan. Daar zitten tien grotere veehouderijen. "Ze vormen samen een bedrijventerrein van zo'n 25 hectare. Daartussendoor wonen burgers. Ze zijn een ongelijkwaardige partner", vindt De Vocht. Veehouders halen vaak aan dat hun bedrijven voldoen aan alle vergunningen. "Maar de realiteit is anders dan de vergunde werkelijkheid. Sturen op dierenaantallen is de enige mogelijkheid de kloof te dichten." Zo ver gaat de visie niet. Wel moeten veehouderijen op verkeerde en gevoelige locaties verdwijnen of fors investeren in emissiereductie. "De beleving is vaak anders dan de vergunning", erkende Leo Philipsen (CDA). "We zijn bezorgd over de aanpak van oude stallen. We moeten maatwerk leveren en met de ondernemer een keukentafelgesprek voeren over zijn toekomst. Iedereen wil een duurzame veehouderij waarin de gezondheid voorop staat."

Elly van Dijck (PvdA) haalde aan dat er een te hoge concentratie is van veehouderijen op sommige plekken. "De emissie moet verminderen. Daar zijn de mogelijkheden ook voor. En we moeten nieuwe vestigingen, uit bijvoorbeeld Brabant, tegenhouden." Jan Hendriks (SP) pleitte voor een betere spreiding in de regio. "Dat niet alles geconcentreerd is in Venray. En de veestapel moet fors afnemen. Het is teleurstellend dat de gezondheid van burgers niet voorop staat."

André van Maarschalkerwaard (PP2) merkte op dat er zeventien zienswijzen zijn ingediend. "Maar die hebben gek genoeg tot geen enkele wijziging geleid. Dit is een deuk in het vertrouwen in de politiek. Van wie is deze visie? Ze zou van ons allemaal moeten zijn."

Daan Janssen (D66) sprak van een kantelpunt. "Dat de veehouderij schoner en meer in harmonie met de omgeving moet. Nu komt het op maatregelen aan. Die zijn nog belangrijker dan de visie." Theo Mulders (Samenwerking) vond dat de visie een goede basis is. "Het zijn haalbare doelen en de veehouderij is in Venray al vooruitstrevend."