Verdeeldheid over Schoolstraat

VENRAY | Dinsdagavond in de commissievergadering liepen de meningen nogal uiteen om het fietsen in de Schoolstraat weer toe te staan. Verkeerswethouder Ike Busser (Samenwerking) opperde aan het einde van het debat de mogelijkheid dat het college alles laat zoals het nu is.

Door Henk Willemssen

"Op basis van wat ik vanavond allemaal gehoord heb", aldus Busser. "Het nemen van een verkeersbesluit is de bevoegdheid van het college. We kunnen het fietsen ook toestaan of uitstellen. Daar moeten we het nog over hebben. Er zijn meerdere opties." Enkele partijen drongen er wel op aan om terug te komen naar de raad. "Want dit ligt politiek gevoelig", zei Daan Janssen (D66).

PP2, PvdA en VVD lieten duidelijk weten het fietsverbod in de Schoolstraat te willen opheffen. Jan Hendriks (SP) stelde voor om tussen 9.00 en 18.00 het fietsen niet toe te staan, in de uren daarbuiten wel. "Het is een compromis. Het is moeilijk aan ieders wens te voldoen", zei Hendriks. Ook buiten de politiek zijn de meningen verdeeld. Het Gehandicaptenplatform Venray en wijkraad Centrum zijn tegen. Terwijl ondernemersvereniging Venray Centraal en het Toeristisch Recreatief Platform juist voorstander zijn. Bij de centrumbewoners lijkt een meerderheid niet tegen de komst van fietsers in de Schoolstraat te zijn. Want het gebeurt nu ook al illegaal. "Als we hadden gehandhaafd, dan was dit voorstel er vanavond niet geweest", zei Peter Custers (inVENtief). Dickie Minken (PvdA) noemde de huidige situatie 'onbeheersbaar'. "Dit is niet te handhaven. We moeten ruim baan geven aan de fietsers." Samenwerking denkt dat de verkeersveiligheid in het geding komt, vooral door snelle e-bikes en scooters.

Ike Busser legde uit dat de Schoolstraat voetgangersdomein blijft. "Fietsers zijn er te gast. Zo moeten ze zich ook gedragen." Busser haalde aan dat er in de laatste vier jaar geen enkel fietsongeval plaatsvond. "Het lijkt daarom vooral een ergernisprobleem."