De ingerichte werkplekken op Oude Oostrumseweg 19c
De ingerichte werkplekken op Oude Oostrumseweg 19c Foto: Rikus ten Brücke

Creatief en zinvol

Venray | Nieuw personeel, twee verhuizingen, een bestuurswissel en als klap op de vuurpijl een geslaagde ISO-certificering. De Kunst Werk Plaats (KWP) in Venray heeft het afgelopen jaar niet stilgezeten. Bestuursvoorzitter Jacques Oomen: "Je mag wel zeggen dat we een turbulente tijd achter de rug hebben."

Door Sven Poels

2017 was een bewogen jaar voor de Kunst Werk Plaats in Venray. "We hebben een enorme professionaliseringsslag gemaakt", vertelt bestuursvoorzitter Jacques Oomen (71). "Op 1 januari vorig jaar zijn er vijf betaalde, professionele medewerkers in dienst gekomen; daarvoor werd alles gedaan door vrijwilligers. Dit heeft er onder meer toe geleid dat we vorige maand een certificering bereikt hebben volgens de ISO (Internationale Organisatie voor Standaardisatie, red.)-norm 9001:2015, waarmee we officieel erkend zijn als zorgverlener. Een goede ontwikkeling om overeind te blijven, omdat je tegenwoordig in het kader van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning, red.) aan een aantal voorwaarden moet voldoen."

"Daarnaast hebben we in september een bestuursmutatie ondergaan", vult Marianne Janssen-Cortenbach (63) aan. "Ik ben secretaris geworden en Jacques, die al in het bestuur zat, heeft de voorzittershamer overgenomen van Harrie Cunnen. Harrie zat er, samen met de vertrokken secretaris Cor van der Zwaan, al vanaf het begin bij." Dat begin was in 1996, toen de KWP ontstond als een burgerinitiatief van de beide heren en de inmiddels al langer afgezwaaide John Gielis. Oomen: "Op 15 december hebben we tijdens een feestelijke afsluiting afscheid van ze genomen."

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, heeft de KWP het voorbije jaar ook nog twee verhuizingen achter de rug. In juli werd de voormalige fabriekshal 'Hermus' op de Oude Oostrumseweg in gebruik genomen omdat het Gildegebouw aan de Westsingel verkocht werd en in december werd binnen het St. Annaterrein verhuisd naar het Sint Vincent paviljoen. Oomen, lachend: "Je mag wel zeggen dat we een turbulente tijd achter de rug hebben."

De twee nieuwe plekken worden momenteel bezocht door zo'n veertig deelnemers uit de gemeentes Venray, Horst en Boxmeer. "Doorgaans mensen met een psychiatrische achtergrond die moeilijk mee kunnen komen in de maatschappij", vervolgt Oomen. "Wij – bet bestuur, de vijf begeleiders en nog drie vrijwilligers – bieden ze een creatieve, zinvolle en geregisseerde dagbesteding. De meesten komen minimaal twee dagdelen in de week en sommigen zijn er al jaren bij." In het Sint Vincent-paviljoen kunnen de deelnemers aan de slag met keramiek, beeldhouwen, hout- en metaalbewerking. "En op de locatie aan de Oude Oostrumseweg is het schilder- en foto-expressiegedeelte", vertelt Janssen-Cortenbach.

Oomen: "Zolang de gezondheid het toelaat, wordt dit met veel enthousiasme gedaan. Men voelt zich thuis, weet zich welkom en wordt geaccepteerd." Als het aan de bestuursleden ligt, is het turbulente jaar een opmaat naar meer. Janssen-Cortenbach: "We hopen in de toekomst nog meer uit te breiden. We hebben de organisatie nu goed in de vingers en er is nog plek voor meer. Het is zaak dat we bekendheid krijgen en dat mensen naar ons worden doorverwezen." Voor meer informatie over de Kunst Werk Plaats, zie www.kunstwerkplaatsvenray.nl. Achter de schermen wordt er gewerkt aan een vernieuwde website, die over een paar weken online komt.