Verruiming toelatingsnorm voedselbank

Venray | Per 1 januari zijn de toelatingsnormen van de voedselbanken fors veranderd.

Enerzijds worden de klassieke normbedragen van de voedselbank verhoogd met 7 procent. Anderzijds worden de toelatingsnormen op een andere manier berekend, waarbij gebruik is gemaakt van cijfers uit de Nibud minimum voorbeeld begrotingen. Dit is nieuw en brengt een andere methodiek van toerekening met zich mee. Zo wordt er rekening gehouden met meer uitgavenposten en komen klanten eerder in aanmerking voor een pakket. Effectief komt de verandering neer op een verruiming van de toelatingscriteria van bijna 100 euro. De normbedragen worden ook in 2018 verruimd. Het basisbedrag per huishouden wordt met 10 euro verhoogd tot 130. Daarnaast wordt het bedrag per persoon verruimd met 5 tot 85 euro.

Toelatingsnorm: 1-persoon € 215 (130+85) € 200; 2 volwassenen € 300 (130+2*85) € 280; 1 volwassene en 1 kind € 300 (130+2*85) € 280; 1 volwassene en 2 kinderen € 385 (130+3*85) € 360; 2 volwassenen en 2 kinderen € 470 (130+ 4*85) € 440; 1 volwassene en 3 kinderen € 470 (130 + 4*85) € 440

De voedselbanken hebben de Nibud-voorbeeldbegrotingen gebruikt bij het bepalen van de toelatingsnormen van het de voedselbanken. Ze willen hiermee duidelijk zichtbaar maken hoe zij tot toelatingscriteria komen. De voedselbanken hebben een eigen berekening gemaakt op basis van de uitgavencijfers die het Nibud gebruikt in deze Nibud voorbeeldbegrotingen. Als gevolg hiervan wordt rekening gehouden met meer uitgaven posten (tot 79 euro) dan voorheen. Per saldo leiden beide wijzigingen tot een verruiming van 94 euro voor eenpersoons huishouden (oplopend met 5 euro per extra persoon in een huishouden). De voedselbanken verruimen deze norm nu ze voldoen aan de eisen van voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de supermarkten dientengevolge meer voedsel doneren dat anders weggegooid zou worden.

In het eerste kwartaal inventariseren de voedselbanken hoeveel klanten in 2017 geholpen werden. Een persbericht hierover wordt eind februari verwacht. Zie ook www.voedselbanklimburg-noord.nl.


Harold Lenssen Keukens is De Mulder Keukens

Wanssum | Na een periode van 26 jaar wordt de naam Harold Lenssen Keukens omgedoopt in De Mulder Keukens.

Ferdi de Mulder startte, na eerder werkzaam te zijn geweest bij Harold Lenssen Keukens, een eigen keukenspeciaalzaak in Malden. Hij maakte die in relatief korte tijd tot een succes en ging vervolgens op zoek naar uitbreiding. Het was een grote stap voor Ferdi om bij Harold de vraag neer te leggen of die bereid was zijn succesvolle keukenzaak te verkopen. De Mulder wist dat dit voor hem de enige goede stap voorwaarts was. Overname van een bedrijf met een prima reputatie in de wijde omgeving, werkend met een hecht team van gedreven medewerkers. Harold daarentegen was niet actief op zoek naar een overnamekandidaat, maar werd aan het denken gezet toen hij hoorde van Ferdi's ambities. Als er één persoon was aan wie hij zijn mooie bedrijf zou willen overdragen, dan was dat wel aan Ferdi. Zijn drive is hetzelfde als die van Harold, mensen trots maken met een mooie maatwerk keuken.

Ferdi de Mulder stelt daarbij dezelfde hoge eisen aan product, service en dienstverlening. "Door deze sterke gelijkenissen en het onderlinge vertrouwen zijn we in korte tijd tot overeenstemming gekomen", zegt Ferdi de Mulder. De overname is daarom al per 1 januari 2018 een feit.


Uitstel uitreiking orde Zagewetters

Merselo | In goed overleg tussen het bestuur van vastelaovesvereniging de Zagewetters Merselo, Theo en Wilma Zegers en café Den Tommes is besloten dat door familieomstandigheden de aangekondigde uitreiking van de Orde van Verdienste op zondag 28 januari 2018 geen doorgang kan vinden.

De eerder aangekondigde toekenning van deze orde aan Theo en Wilma wordt doorgeschoven naar volgend seizoen. Het bestuur van de Zagewetters vind het ongepast om op deze middag een alternatief programma aan te bieden en heeft daarom besloten deze middag voor dit jaar geheel uit het programma te halen.


Bedrijfsauto gestolen

Oostrum | De politie is op zoek naar informatie over de diefstal van een bedrijfsauto, die in de nacht van zaterdag op zondag tussen 02.00 uur en 02.15 uur werd gestolen vanaf de oprit van een woning aan de Bosserheide in Well.

Het gaat om een Mercedes Vito, in de kleur bruin. De auto werd enkele minuten later op de Geeststraat in Oostrum aangetroffen. De politie vermoedt dat de daders met deze bedrijfsauto vanaf Well over de provincialeweg (N270) naar Oostrum zijn gereden (route brug over de Maas - Brugstraat/Venrayseweg Wanssum - Wanssumseweg/Mgr Hanssenstraat Oostrum). Tevens bestaat het vermoeden dat tijdens deze rit een personenauto de gestolen bedrijfsauto volgde. De politie is ook op zoek naar informatie over deze personenauto.

Tips zijn welkom bij de politie Venray-Gennep via telefoonnummer 0900-8844.