VPTZ steunt in laatste levensfase

venray | Palliatieve zorg door vrijwilligers van VPTZ wordt verleend aan mensen in hun laatste levensfase.

Dit wordt zeer gewaardeerd door de gebruikers, maar is nog onbekend bij veel anderen. Vaak kiezen mensen, die weten dat ze zullen gaan sterven, ervoor om het in hun eigen vertrouwde omgeving te laten gebeuren.

Voor naasten is het zorgen voor een ongeneeslijke zieke een zware taak, niet alleen fysiek maar ook geestelijk. De vrijwilligers van VPTZ kunnen hulp bieden, als aanvulling op de zorg van familie en de reguliere zorg. Ze staan klaar ter ontlasting van de partner, de kinderen, de familie, in feite alle mantelzorgers. Door er gewoon 'te zijn' voor degene die gaat sterven zodat deze niet alleen is, ook 's nachts. De vrijwilliger is er dan en doet datgene waar behoefte aan is. Soms is dat gewoon koffie zetten, een andere keer een praatje maken. Luisteren alleen kan ook voldoende zijn. De aanwezigheid kan overdag zijn, zodat de naaste even tijd voor zich zelf heeft maar ook 's nachts zodat mantelzorgers kunnen rusten. Door de inzet van de vrijwilligers houden de mantelzorgers het beter vol en samen kunnen ze de wensen van de zieke opvolgen.

De Stichting VPTZ, Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg, heeft een vijfentwintigtal vrijwilligers in de demeenten Horst aan de Maas, Venray, Bergen en Gennep. Ze maakt deel uit van een landelijke vereniging VPTZ, die haar algemeen ondersteunt. De vrijwilligers die dit werk vaak jarenlang doen, krijgen van de VPTZ scholing zodat zij weten wat er van hen wel of niet verwacht wordt. Zij doen dit in volle overtuiging iets voor de medemens te kunnen betekenen in een belangrijke levensfase. Dat geeft voldoening en ze krijgen er veel waardering voor. Hun werk doen ze in teamverband met elkaar, de nachtzorg wordt verdeeld over meerdere vrijwilligers.

De VPTZ kan ingeschakeld worden door telefonisch contact op te nemen met een van de coördinatoren of uw vraag per e-mail sturen. De Stichting VPTZ is een vrijwilligersorganisatie zodat aan de hulp die geboden wordt geen kosten verbonden zijn.

Meer weten over de VPTZ of vrijwilliger worden, telefoon 06-55790271 of e-mail info@vptznoordlimburg.nl. Zie ook www.vptznoordlimburg.nl.


Wandeling Deurne

Deurne | VVV Deurne introduceert een nieuw groepsarrangement en wandeling op papier

Hub van Doorne, oprichter van de DAF, was een creatieve inwoner van Deurne. Hij maakte de auto DAF wereldberoemd met zijn uitvinding van de automatische transmissie, in de volksmond het 'pientere pookje' genoemd. Van Doorne heeft zijn sporen in het dorp nagelaten.

In het thema Deurne Palet van De Peel, ontwikkelde VVV Deurne een DAF wandeling door Deurne. Onder leiding van een VVV-gids kan worden meegewandeld door het leven van Hub van Doorne.

Villa Doornehof waar de familie Van Doorne resideerde, De Wieger, het bronzen duobeeld van het echtpaar Hub en Rie zijn onderdelen van deze tocht. Dit nieuwe groepsarrangement is te reserveren bij VVV Deurne. Het is mogelijk combinaties te maken met bijvoorbeeld ontbijt of diner bij DAF Drinks And Food Deurne. In dit restaurant treft de bezoeker allerlei voorwerpen die herinneren aan Hub van Doorne en de DAF. Een bezoek met rondleiding in het DAF Museum in Eindhoven is ook aan het arrangement te koppelen.

In een nieuwe routefolder is de nieuwe DAF Wandeling op het wandelroutenetwerk uitgezet. Via de knooppunten kan de route worden gelopen. Een uitkomst voor degenen die graag individueel op pad gaan. De diverse bijzondere bezienswaardigheden die betrekking hebben op het leven en werk van Van Doorne staan op de kaart in de folder aangegeven.

De geschiedenis ervan is in de tekst te lezen. Zo komen de wandelaars van alles te weten over de creatieve Deurnenaar. De routefolder is te koop bij VVV Deurne en binnenkort ook verkrijgbaar bij DAF Restaurant Deurne en DAF Museum Eindhoven.

Om de komst van de nieuwe routefolder te vieren, houdt VVV Deurne via de Facebookpagina DeurnePaletvanDePeel een winactie. Ga naar de Facebookpagina en vertel in een berichtje met wie u de DAF Wandeling zou willen lopen en waarom. Liken en delen mag natuurlijk ook. De winnaars krijgen persoonlijk bericht en worden ook via Facebook bekendgemaakt.

Kijk voor meer informatie ook op www.vvvdeurne.nl.


Winterwandeling

Venray | IVN De Maasvallei houdt op zondag 21 januari een doorstapwandeling in natuurgebied de Boschhuizerbergen en Op den Buus.

De wandeling start om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats tegenover de afslag naar Smakt aan de weg van Maashees naar Venray. De wandeling duurt ongeveer twee uur en is zes kilometer lang. De Boschhuizerbergen zijn na de laatste ijstijd ontstaan als onderdeel van een groot heide- en stuifzandgebied. Het is ruim 190 ha groot en voor een groot deel eigendom van Limburgs Landschap. Het gebied bestaat voornamelijk uit naaldbossen, stuifzand en een kern van jeneverbesstruweel.

Ten noordoosten van de Boschhuizerbergen ligt Op den Buus, een laag gelegen zone van broekbos, lage vennen en weilanden. De gidsen vertellen tijdens enkele stops over de bijzonderheden van het gebied en welke flora en fauna hier voorkomt. Inlichtingen: Dorette van Loon, telefoon (0478)636463 of Ben Verheijen, telefoon (0478)642577.


Expositie

Venray | In het Venrays Museum is van maandag 15 januari tot en met zondag 11 februari de voorstelling Laat de teugels vieren te zien. In de tentoonstelling vormen tweeënentwintig kunstwerken, dertien gedichten en acht verhalen een boeiend geheel.

De gedichten en verhalen zijn geschreven door deelnemers aan de schrijfwedstrijd De Raadselige Roos, die het Literair Café Venray elk jaar uitschrijft. Dit jaar was het de vijfentwintigste keer dat deze wedstrijd werd uitgeschreven. Het museum is gelegen aan het Monseigneur Goumansplein 1 in Venray.