Afbeelding
Foto:

Herinnering steenfabriek

Tienray | Na een jarenlange voorbereiding en afstemming met de verschillende participanten, is afgelopen week de kunsttoepassing ter herinnering aan het steenfabriekverleden van Tienray gerealiseerd.


Voor het gasstation aan de Swolgenseweg bedacht Erik van Maarschalkerwaard van Bouwbureau de Kievit een bekleding van roestvrijstaal waarin een oude foto van steenfabriek Van Daal en Co is verwerkt.

Een eerder ontwerp van een eigentijds vormgegeven schoorsteen aan de Trambaan, ter herinnering aan de steenfabriek die hier tussen 1914 en 1979 stond, bleek niet haalbaar vanwege een ontoereikend budget.

Na de bouw van woningen aan de Swolgensweg viel het oog op het gasstation dat niet helemaal logisch in een bebouwde omgeving kwam te staan.

De dorpsraad zocht contact met Enexis om te kijken of er mogelijkheden waren het gasstation op een gepaste wijze te camoufleren c.q. verfraaien.

Het koste doorzettingsvermogen en de nodige overtuigingskracht maar de samenwerking heeft geresulteerd in een uniek staaltje omgevingsvormgeving. Enexis zorgde voor een nieuw donkergroen gasstation en Helotech maakte de geperforeerde platen in roestvrijstaal waarmee het gasstation kon worden bekleed.

Het project werd mede mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Maashorstfonds en uitgevoerd in opdracht van dorpsraad Tienray.