Fenne Janssen in actie tijdens de Warandeloop in Tilburg.
Fenne Janssen in actie tijdens de Warandeloop in Tilburg. Foto: Bas Haans

Crossen door de modder

Venray | Door modderplassen ploeteren, over boomstammen springen en door de bossen rennen. Fenne Janssen vindt het geweldig en de 16-jarige Venrayse is er ook nog ontzettend goed in. Onlangs werd de atlete in Roermond Limburgs kampioen veldlopen op de 3000 meter.

Door Willem Menting

Fenne kwam over de streep in een tijd van 12 minuten en 29 seconden. Met de winst rekende de atlete definitief af met maanden blessureleed. Afgelopen zomer stond ze aan de kant met een spier- en scheenbeenblessure. "Het ging heel goed in Roermond", zegt Janssen bescheiden. "Eigenlijk heb ik nooit blessures, maar deze zomer heb ik niet veel kunnen doen. Die periode van blessureleed heb ik nu gelukkig definitief afgesloten. We kunnen nu weer verder kijken."

Ruim drie jaar is Janssen nu lid van het Venloop Running Team. Bij de ploeg voor talenten uit Noord- en Midden-Limburg krijgt Janssen de kans om zich verder te ontwikkelen. Samen met het team traint ze drie keer per week. Daarnaast staan er wekelijks twee duurlopen op het programma. "Een keer per twee weken heb ik ook krachttraining. Zo kan ik mijn spieren sterker maken en dat voorkomt hopelijk blessures." Voor het Running Team werd Janssen enkele jaren geleden gescout. Na haar deelname aan de Venloop in 2014 werd ze gevraagd. "Ik heb toen een zomer meegetraind en dat beviel eigenlijk heel goed. In het begin was het wel heel zwaar, maar later ging het steeds beter."

De trainingen worden in Venlo verzorgd door Martijn Venhuizen en An Lenders. Een goede planning is voor haar dan ook de basis voor het succes, al blijft Janssen bescheiden. "Het is wel goed te doen, maar ik moet wel strak plannen. Momenteel volg ik de studie VP-TOP Klinische Zorg aan de Gilde opleiding in Roermond. Omdat ik vaak sport, hoef ik minder gymlessen te volgen, maar ik moet natuurlijk wel dezelfde toetsen halen als mijn studiegenoten."

Janssen begon met atletiek bij ATV Venray. Daar vond ze hardlopen altijd het leukste onderdeel. "Ik moet het wel hebben van mijn uithoudingsvermogen. Sprinten is niks voor mij en ook op de 800 meter ligt de snelheid erg hoog. Ik ben meer van de langere afstanden." Vanwege haar leeftijd heeft Janssen nog niet veel vijf kilometers gelopen in wedstrijdverband. Toch trekt die afstand haar wel. Ze won in 2015 de 5 kilometer van de Venrayse Singelloop en de Venloop in 2017 bij de meisjes tot en met 15 jaar. "Ik vind de cross het mooiste onderdeel. Dat is veel afwisselender dan lopen op de baan of de weg."

Veel rust heeft Janssen niet. De trainingen gaan het hele jaar door. Ook tijdens de zomervakantie wordt er gelopen. "Als ik op vakantie ben heb ik een trainingsschema bij. Ik vind het nooit erg om tijdens de vakanties te lopen als de rest op het strand ligt. Dan zie ik weer een andere omgeving. Dat loopt wel lekker."

Per week loopt Janssen tussen de veertig en vijftig kilometer. Kilometers maken is dan ook belangrijk in de ontwikkeling van de talentvolle atlete. "In het begin ging ik nog met sprongen vooruit. Nu zijn dat kleinere stapjes. Mentaal was dat wel even wennen, maar je kunt niet altijd grote stappen zetten. Dat weet ik ondertussen en daar ben ik ook op ingesteld. Ik boek nog steeds progressie en dat is het belangrijkste." Ondanks dat hardlopen een individuele sport is, heeft Janssen dankzij het Running Team toch een teamgevoel. "We trainen samen, dus je loopt nooit alleen. Daardoor krijg je wel het groepsgevoel. We gaan ook twee keer per jaar op trainingskamp in Duitsland. Dat maakt het ook leuk." Zoals veel sporters heeft Janssen ook dromen. Zo wil ze komende zomer schitteren op het Nederlands Kampioenschap. "Ik zou ook graag net als in 2016 op het NK indoor op het podium eindigen bij de 1500 meter. Dat is wel een droom." Voorlopig wil Janssen zich vooral blijven verbeteren. "Ik heb nog genoeg motivatie om jaren door te gaan. Als ik de limieten blijf lopen dan mag ik ook lid blijven van het Running Team. Daar heb ik het volste vertrouwen in", besluit Janssen enthousiast.