'Gemeentegrond niet meer gratis'

VENRAY | Er moet een einde komen aan het gratis weggeven van gemeentegrond. In de afgelopen jaren moest de gemeente vaak lijdzaam toezien dat burgers groen- of reststroken bij hun perceel trokken en na twintig jaar het eigendomsrecht opeisten. De gemeente had juridisch geen poot meer om op te staan en kon alleen nog de handtekening zetten onder het eigendomsverlies.

Het college wil aan deze ongewenste situatie een einde maken. Het is immers een wettelijke plicht van de gemeente om de eigendommen te beschermen. In het verleden is er niet zo nauw gekeken naar burgers die hun tuin uitbreidden met een strook gemeentegrond. Ook al is het een bewuste actie en is het grondgebruik 'te kwader trouw' dan nog heeft de gemeente na twintig jaar het nakijken. Uit een inventarisatie blijkt dat 37.861 vierkante meter gemeentegrond zonder toestemming in gebruik is genomen. Alle 'eigenaren' zijn aangeschreven en inmiddels is 8.337 vierkante meter verkocht of verhuurd. Het grootste deel (29.524 vierkante meter) blijft illegaal in gebruik. De grondstroken zijn tevergeefs te koop aangeboden. Circa negentig gebruikers willen niet kopen of ze hebben niet gereageerd op het aanbod.

Er komt nu een einde aan het belonen van het illegale grondgebruik. 'Het kan niet zo zijn dat de gemeente door stil te zitten het gebruik van gemeentegrond zonder toestemming in de hand werkt door het te gedogen', meldt het college. 'Het is niet alleen strijdig met de wet maar ook met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.' Er komt een beleidsregel waarmee voorkomen wordt dat grondeigendommen door verjaring verloren gaan. Alle groen- en reststroken zijn in kaart gebracht en in eerste instantie wordt bekeken of het illegale gebruik kan worden gelegaliseerd door verkoop of verhuur. Gratis in gebruik geven van gemeentegrond is geen optie meer. Als legalisering niet mogelijk is, wordt handhavend opgetreden. De gebruiker wordt in een aanzeggingsbrief verzocht de grond te ontruimen en weer aan de gemeente ter beschikking te stellen. Door deze actie wordt tevens de verjaringstermijn gestuit.


1015 geboortes Maasziekenhuis

Beugen | In Maasziekenhuis Pantein zijn afgelopen jaar 1015 baby's geboren; inclusief de poliklinische
bevallingen.

Net als in de voorgaande jaren zijn dat gemiddeld drie kinderen per dag. Bij de verdeling naar geslacht wonnen dit jaar de meisjes het met 52 procent van de jongens (48 procent). De populairste jongensnaam in 2017 was Milan, gevolgd door Guus en Ties. Bij de meisjes waren de meest gekozen namen Evy/Evi, Tess en Fleur.