Dorpsraad Leunen: tunnel verkeer Deurneseweg

Leunen | De dorpsraad van Leunen heeft twee alternatieven ingediend voor de omstreden kruising Leunseweg-Deurneseweg bij de stuurgroep van provincie en gemeente. De voorkeursvariant is een tunnel voor het verkeer van de Deurneseweg onder de Leunseweg door. Daardoor kan het huidige viaduct toch worden gesloopt.

Boven op de tunnelbak komt een rotonde op de Leunseweg. Het grote voordeel is dat het regionale verkeer (Deurneseweg) gescheiden blijft van het lokale verkeer over de Leunseweg. Zoals nu met het viaduct ook het geval is. De dorpsraad beseft dat de aanleg van een tunnel een dure oplossing is. Daarom is er een tweede voorkeursvariant waarbij het viaduct wel blijft bestaan. In deze variant komt aan de zuidkant van het viaduct een extra rotonde, vergelijkbaar met de rotonde aan de noordkant.

Het verkeer dat vanuit de richting van Heide/Ysselsteyn de afslag van de Deurneseweg neemt, hoeft nu niet meer via de Zuivelweg te worden afgeleid. Dicht tegen het talud aan komt er een afslag die uitkomt op de nieuwe rotonde.

De werkgroep uit de Leunse dorpsraad (Annie Janssen, Jeroen van de Leur, Misja Nabben, Gerrit Reintjes en Sjaak Rongen) heeft in de afgelopen twee maanden meerdere keren om de tafel gezeten met de projectgroep van gemeente en provincie. Het doel was een alternatief te bedenken voor de turborotonde en de sloop van het viaduct dat Royal Haskoning adviseert.

De vijf dorpsraadleden zeggen de diverse alternatieven op een zo objectief mogelijke manier te hebben bekeken. Van de vier voorkeursvarianten zijn er uiteindelijk twee overgebleven. Eentje met en eentje zonder de sloop van het viaduct.

Het grote bezwaar tegen de turborotonde is de (sociale) veiligheid van fietsers en voetgangers die door tunnels worden geleid. Bovendien komt er een toenemende drukte doordat het verkeer van Deurneseweg en Leunseweg samenkomen op de turborotonde. Sinds de aanleg van het viaduct, ruim 45 jaar geleden, zijn de lokale en regionale verkeersstromen gescheiden. Als het autoverkeer van de Deurneseweg door een tunnel gaat blijft deze scheiding bestaan en ontstaat er, volgens de dorpsraad, een betere verkeersafwikkeling. Ook geeft het een rustiger straatbeeld omdat het drukke verkeer van de Deurneseweg onzichtbaar door de tunnel gaat. Voor fietsers en voetgangers wordt het veiliger omdat ze niet ondergronds hoeven te gaan. Tevens biedt deze optie de mogelijkheid om de gewenste ontsluiting naar bedrijventerrein De Brier te maken.

Op 24 januari bespreekt de stuurgroep het rapport met de twee alternatieven van de Leunse dorpsraad.