Maaswater zakt sinds zondag weer

WANSSUM | De Maas heeft niet de hoge standen bereikt die Rijkswaterstaat aanvankelijk voorspelde. Bij Wanssum/Well bleef het hoogste peil zaterdagavond steken op 13,18 meter. Sinds zondagochtend zette de daling gestaag door.

De normale waterstand in deze tijd van het jaar ligt tussen 11 en 12,6 meter. Bij de jaarwisseling stond het waterpeil op 11,5 meter. Daarna nam de watertoevoer flink toe, vooral door de neerslag in de Ardennen en Noord-Frankrijk. Sinds woensdagavond 3 januari sprak Rijkswaterstaat van een verhoogde waterstand omdat de grens van 12,6 meter werd gepasseerd.

Waterschap Limburg trof voor het weekeinde allerlei noodmaatregelen zoals het plaatsen van pompen en demontabele keringen. Die konden na maandag weer worden opgeruimd. In de nacht van zondag op maandag daalde het peil al beneden 13 meter. Rijkswaterstaat verwacht dat de waterstand in de loop van donderdag onder de 12 metergrens zakt.

Het veerpont tussen Vierlingsbeek en Bergen voer in het weekeinde niet vanwege het hoge water. Vanaf maandagochtend was de veerdienst weer in de vaart.


Grondprijzen blijven stabiel

VENRAY | De grondprijs van gemeentelijke woningbouwlocaties en bedrijventerreinen wordt in 2018 niet verhoogd. Het college heeft besloten de prijzen niet te indexeren met het inflatiecijfer.

Het betekent een financieel nadeel van 255.000 euro op de eindwaarde van de lopende grondexploitaties. De grondprijs voor woningbouw, 230 euro per vierkante meter, is al enkele jaren stabiel. Door de crisis op de woningmarkt daalde ook de belangstelling voor bouwkavels in dorpen en wijken. De gemeente merkt dat het omslagpunt is bereikt en dat er weer kavels worden verkocht. Maar in sommige dorpen, zoals in Oirlo en Castenray, blijft de verkoop nog achter. Het indexeren van de grondprijzen is daarom een jaar uitgesteld.

Voor de laatste kavels op de bedrijventerreinen De Hulst II en De Blakt blijft de grondprijs 115 euro per vierkante meter. Voor de zichtlocaties geldt een verhoogde prijs van 150 euro per vierkante meter. Voor groen- en reststroken gold vanwege de verkoopactie vorig jaar tijdelijk een verlaagde grondprijs. Sinds 1 april 2017 wordt weer de reguliere prijs van 115 meter per vierkante meter berekend.


Extra bijdrage voor Omroep Venray

VENRAY | Omroep Venray krijgt eenmalig een extra subsidie van 30.000 euro van de gemeente.

Het geld is bedoeld om professionele ondersteuning in te huren met het oog op de vorming van een streekomroep in Noord-Limburg. Door de Omroep Landelijke Organisatie Nederland (OLON) is een samenvoeging van regionale omroepen opgelegd. Het doel is een kwaliteitsimpuls zodat de lokale omroepen toekomstbestendig zijn in het snel veranderende medialandschap. De gemeenten Gennep, Bergen, Venray, Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venlo werken samen om tot een streekomroep te komen. Omroep Venray draait alleen met vrijwilligers en wil professionele kennis inhuren om het proces te begeleiden tijdens de komende drie jaar. Omroep Venray ontvangt jaarlijks 27.000 euro subsidie en krijgt nu een extra bijdrage van 30.000 euro.


Lood van dak school gestolen

Venray | De Venrayse politie is op zoek naar getuigen van de diefstal van ruim honderd kilo lood van het dak van basisschool Coninxhof aan de Goudsmidstraat in Venray.

In de nacht van donderdag op vrijdag, rond 01.00 uur, meldde een oplettende buurtbewoner dat een man bij de basisschool goederen aan het verslepen was naar de openbare weg. Toen de politie ter plekke arriveerde, was de verdachte echter spoorloos.

Mensen die informatie hebben over de diefstal, wordt verzocht contact met de politie op te nemen via telefoon 0900-8844.


Raadsagenda open voor burgers

VENRAY | Burgers kunnen voortaan zelf een onderwerp op de raadsagenda zetten. Het verzoek moet ondersteund zijn door minstens honderd Venraynaren van zestien jaar of ouder.

Het idee is afkomstig van enkele raadsleden in de werkgroep burgercontacten. Het college heeft het plan gehonoreerd. Het geldt voorlopig voor een jaar. Na een evaluatie wordt de termijn mogelijk verlengd. De werkgroep hoopt op deze manier burgers meer te betrekken bij de politiek.

Zo kunnen bijvoorbeeld buurtbewoners de problemen in een bepaalde wijk op de agenda zetten. Ze kunnen ook een concreet voorstel indienen waarover de raad in discussie gaat.

Vragen over of bezwaren tegen het gemeentelijk beleid horen er niet bij. Voor vragen kan gebruik gemaakt worden van het spreekrecht in iedere commissie- of raadsvergadering of van het spreekuur van een wethouder. Voor klachten of bezwaren is er de gemeentelijke bezwarencommissie. Er is een reglement opgesteld. Vanaf nu is het formeel mogelijk via een burgerinitiatief een onderwerp te agenderen voor de raadsvergadering. Er is voor een drempel van honderd medeondertekenaars gekozen zodat het agendapunt gedragen wordt door een deel van de bevolking.