Schouwburg kampt met aanloopverlies

VENRAY | De vernieuwde schouwburg in Venray draait in het theaterseizoen 2017/18 een verlies van 146.500 euro. Een jaar later daalt het tekort naar 64.400 euro waarna in 2019/20 quitte wordt gespeeld. Pas in 2020/21 valt er een positief exploitatieresultaat (14.600 euro) te verwachten. Dat blijkt uit de meerjarenbegroting die de schouwburg bij de gemeente heeft ingediend.

Door Henk Willemssen

De financiƫle tegenvallers worden veroorzaakt door tegenvallende inkomsten uit de kaartverkoop en horeca terwijl de kosten voor personeel en huisvesting zijn gestegen. Het schouwburgbestuur geeft aan dat de kosten voor de baat uitgaan. Na de grootscheepse renovatie is er een kleine zaal bijgekomen. De inkomsten uit verhuur zullen pas later stijgen, omdat verenigingen en organisaties vaak nog vastzitten aan lopende contracten. Tevens is de huurprijs verlaagd zodat de schouwburg aantrekkelijker wordt. Het aantal bezoekers moet binnen een jaar stijgen van 65.000 naar 77.000. Omdat de schouwburg niet alleen als theater maar ook als ontmoetingsplaats en gemeenschapshuis dienst doet.

Directeur Paul Franssen meldt dat voor het exploitatietekort geen beroep wordt gedaan op steun van de gemeente. Omdat de liquiditeit positief is, kan de schouwburg het verlies zelf opvangen. Dit komt onder meer doordat jaarlijks 240.000 euro naar de onderhoudsreserve gaat. Dit geld wordt pas later uitgegeven. "Het gebouw is splinternieuw. Toch hebben we besloten om ook in het eerste jaar al direct 240.000 euro te reserveren voor onderhoud. We hadden ook voor een ton kunnen kiezen. Dan was de begroting wel sluitend geweest", zegt Franssen. Hij is niet ongerust over de tekorten. "Nee, dit is zeker niet verontrustend. Je ziet de belangstelling toenemen. Sinds de renovatie hebben we veel meer mogelijkheden in het gebouw. Er zijn al seminars en conferenties gehouden. We kunnen veel meer dan voorheen. Daardoor gaan ook de horeca-inkomsten flink groeien." Ondanks dat de tekorten binnen de begroting worden opgevangen, is de gemeente er niet helemaal gerust op. B en W willen de vinger aan de pols houden. Afgesproken is dat de schouwburg ieder kwartaal rapporteert over de stand van zaken. De gemeente verstrekt een subsidie van 813.000 euro voor het lopende jaar.

De schouwburg verwacht de teruglopende sponsorinkomsten weer op te krikken. Ondanks dat hoofdsponsor Rabobank de bijdrage flink heeft verlaagd. De resultaten uit de horeca-BV moeten binnen een jaar verdubbelen: van 43.500 naar 90.000 euro. In 2020/21 kan de horeca-tak zelfs 130.000 euro opbrengen.