Peter en Mieke Barents zijn  trots op hun rijschool Ven-rij, die haar tienjarig bestaan viert.
Peter en Mieke Barents zijn trots op hun rijschool Ven-rij, die haar tienjarig bestaan viert. Eigen foto

Autorijschool Ven-rij tien jaar

Venray | Tien jaar geleden startte Peter Barents met een eigen rijschool. Hij had al een ruime ervaring als rijinstructeur en onder de naam Ven-rij kon hij van zijn hobby zijn beroep maken. "Ik ben er nog steeds trots op als een van mijn leerlingen geslaagd is. Daar doe je het toch voor!"

Peter runt de rijschool samen met echtgenote Mieke. "Ik geef rijles, Mieke doet de rest: planning, brengt auto's weg voor onderhoud, examens regelen, theorie-examen begeleiden, de administratie. Onderschat dat niet."

Peter onderscheidt zich met name door de persoonlijke aanpak, zowel in de auto als bij de theorieles. Dat laatste is volgens hem heel belangrijk. "Cursisten krijgen van ons 'rijLES'. Dat wordt vaak vergeten. Wanneer je kunt sturen gas geven en remmen, kun je nog geen autorijden. Je moet heel goed weten wat je wanneer moet doen. Soms komen cursisten bij ons als ze elders weleens in een auto hebben gereden en denken dat ze al klaar zijn voor examen. Die komen er bij ons snel achter dat er toch meer bij komt kijken."

Bovendien is volgens Peter Barents het rijlessen en autorijden totaal anders dan tien jaar geleden. "Het is veel drukker op de weg. Daarnaast zijn de eisen voor de theorie-examens enorm streng geworden. "Ik zeg vaak tegen mijn cursisten dat ze meer dan een acht moeten halen om te slagen. En dat is niet eenvoudig."

Peter geeft alleen autorijles. "Schakel en automaat, maar over vijf tot tien jaar zijn er alleen nog automaatauto's. Bovendien zullen de brandstofwagens plaatsmaken voor elektrische auto's."

Verder geeft Peter zijn theorielessen aan grote groepen op locatie, maar ook met kleine groepen aan huis. "Soms werken we ook individueel. Verder geef ik ook theorielessen voor collega rijschoolhouders. Met een aantal collega's is de samenwerking goed."

Ook geeft Peter les aan anderstaligen. Een buitenlands rijbewijs is maar een half jaar geldig. Als die mensen hier dus langer verblijven, voor werk of als asielzoeker, zullen zij toch een Nederlands rijbewijs moeten halen.

De taal speelt dan bij de lessen een belangrijke rol, Engels of Duits is dan mogelijk.

Bovendien heeft Peter zich gespecialiseerd in het lesgeven aan mensen die extra ondersteuning of begeleiding nodig hebben. "Dat is een heel uiteenlopende groep mensen die een bepaald niveau moeilijk kunnen halen als gevolg van ADHD, autisme of dyslexie. Ik vind het leuk om deze mensen te begeleiden naar hun rijbewijs.

En als de cursist dan geslaagd is, hebben Mieke en Peter daar ook veel voldoening van. "Daar doe je het voor en vaak krijg je van de cursisten ook hele leuke reacties en komen ze hun nieuwe auto toch even laten kijken. Graag bedanken alle (oud-)leerlingen voor het vertrouwen op weg naar het rijbewijs, familie en vrienden die in ons geloven en op wiens steun we altijd kunnen rekenen en onze collega's voor de fijne samenwerking."

Meer weten over rijschool Ven-rij?

Kijk dan op de website www.ven-rij.nl of bel 0478 584340.