Ted Lenssen tekent wekelijks een cartoon voor nieuwsblad Peel en Maas.
Ted Lenssen tekent wekelijks een cartoon voor nieuwsblad Peel en Maas. Eigen foto

Bijna 500 cartoons voor Peel en Maas

Tienray | Ted Lenssen is een tekenaar van cartoons, strips, persoonlijke kaartjes, logo's en nog veel meer. De naam van een bedenker van karakters in bizarre situaties. Maar ook de naam van iemand die workshops geeft over het wonderbaarlijke vak dat tekenen heet. Peel en Maas, waarvoor Ted al sinds 2008 de cartoon tekent, legde hem aan het begin van het nieuwe jaar enkele vragen voor.

Ted, hoe kijk jij terug op 2017? Wat was het voor jaar voor jou?

"2017 was een mooi jaar. De jongens groeien als kool. Onze zoons zijn inmiddels zes en drie geworden en ook bij hen ontluikt de creatief op verschillende gebieden. De oudste tekent veel en is gek op superhelden. De jongste is vooral creatief in zijn handelen. Hij verzint de gekste dingen en houdt ons goed bezig. We zijn nog erg actief bezig met ons huis in Tienray. Het is een aardige opknapper waar we nog jaren mee vooruit kunnen. We blikten terug op veel genieten met familie en vrienden!

Ben je nog altijd actief als leraar? Zo ja, waar?

"Jazeker. Ik werk nog drie dagen als leraar en ontwikkelaar bij het Techniekplein. Dat is een geweldige leerplek voor leerlingen van het Venrayse basisonderwijs. Alle leerlingen van groep 7 van SpoVenray komen er zes keer per jaar op bezoek en krijgen techniekonderwijs in de breedste zin van het woord: robotica, programmeren, hout- en metaalbewerking, chemie, constructie en veel meer. Een baan waar ik jaren over gedroomd heb en me voor in heb gezet om hier drie dagen in de week te mogen werken."

Wat doe je nog meer?

"Daarnaast zet ik me in voor de stichting Kies Techniek. Hiermee organiseren we de jaarlijks terugkerende bedrijvendag. In maart mogen we neerstrijken op het Raayland College, waar het Techniekplein ook is gesitueerd. Stichting Kies Techniek is dan ook een belangrijke spil in het Techniekplein. Ook zet ik me in voor vastelaovesvereniging de Piëlhaas in de commissie Pers & Promotie. We verzorgen de pr van de Piëlhaas, social media en natuurlijk de jaarlijkse vastelaoveskrant die deze maand weer in de brievenbus valt."

Je tekent al jaren de cartoon voor Peel en Maas. Heb je altijd genoeg inspiratie?

"De ene week meer dan een andere, maar het lukt me al bijna tien jaar om iedere week iets te bedenken. Die inspiratie haal je uit alles: uit het lokale of minder lokale nieuws, in de kroeg met vrienden of soms ouderwets door een goede brainstorm op papier."

Wat zijn je plannen voor 2018?

"In 2018 maak ik in april mijn 500e cartoon voor Peel en Maas. Daar hebben we wel wat plannetjes mee lopen, die in de komende maanden wel aan het licht zullen komen. Ook hoop ik met mijn bedrijfje Teds Comic Art verder door te ontwikkelen. Ik richt me meer op bedrijven en maak op het moment veel infographics en stripjes om structuren binnen het bedrijf visueel te maken. Daarnaast heb ik geëxperimenteerd met het maken van whiteboardanimaties en dat hoop voort te kunnen zetten. Met het Techniekplein maken we op de bedrijvendag onze nieuwe naam bekend en blijven we nieuwe opdrachten verder ontwikkelen zoals een Escaperoom voor kinderen."

Heb je nog goede voornemens?

"Meer eten, minder bewegen en meer drinken. Mijn goede voornemens zijn nog nooit gelukt, dus misschien lukt dit nu ook een keer niet. Dan gaan we een gezond 2018 tegenmoet! Ik wens iedereen een gezond, gelukkig en natuurlijk bijzonder creatief 2018 toe!"