Rob Strijbosch toont trots de SAP Cup 2017.
Rob Strijbosch toont trots de SAP Cup 2017. Foto: eigen foto

"Dit was mijn droom"

Venray | Rob Strijbosch (65) heeft het lichaam van een Adonis. Het resultaat van jarenlang zwoegen en zweten. Tijdens de SAP Cup 2017 in Veldhoven werd de bodybuilder uit Venray beloond voor zijn inspanningen. In de masterclass D 45-50 jaar pakte hij de eerste prijs in een deelnemersveld van vier.

Door Henk Lammen

"Ze wisten niet eens dat ik 65 was", lacht de Venraynaar als hij trots zijn bokaal toont. "Dit is altijd mijn droom geweest. Ik ben op mijn 29ste begonnen met fitness, heb een hele tijd stilgelegen om het vervolgens weer bij Janny (Barents, red.) op te pakken. Dat was in 2007." Het is een uitlaatklep voor de Venraynaar, zich heerlijk uitleven op de toestellen. Een hobby die in 2012 een drastische wending kreeg toen zijn vrouw stierf. Waar hij voorheen fitness als een prettig tijdverdrijf zag, stortte hij zich sindsdien volledig op het bodyfitness. Personal trainer Janny Barents stimuleerde hem om meer met de sport te gaan doen. "Janny zag wel iets in mij en spoorde me aan om mee te doen aan wedstrijden." In bijna een jaar tijd werd Strijbosch klaargestoomd voor zijn eerste wedstrijd. Dat was in 2014. Enkele weken voor zijn première sloeg het noodlot toe. "Ik kreeg last van een schouder en kon niet meedoen. Ja, dat was een enorme teleurstelling. Ik was er helemaal klaar voor, maar mocht het podium niet op." Strijbosch ging niet bij de pakken neerzitten en pakte nadat hij hersteld was van zijn blessure al snel weer de draad op. De voorbereidingstijd om mee te doen aan de SAP Cup 2016 was tekort. Alle ogen waren vanaf dat moment gericht op editie 2017 van dit hoog aangeschreven toernooi in de bodybuildingwereld. De knop ging helemaal om, het verstand op nul. Negen maanden trainen en een Spartaanse levenswijze waarin voeding centraal staat. Meten en wegen, leren poseren, alle kneepjes om zo goed mogelijk voor de dag te komen, werden hem bijgebracht.

Vijf dagen per week trainen volgens een strak omlijnd schema en een nog strakker voedingsschema. Hij laat een bakje zien. De maaltijd voor die avond. "Alles afgewogen hè. Op de gram af." Zes dagen per week leeft hij op vis, broccoli, rode aardappelen, rijst, magere kwark en walnoten. Alleen maar producten met veel opbouwstoffen. Het is nu zijn levensstijl. "Je moet enorm sterk in je schoenen staan om het vol te houden. Mensen vragen me ook wel eens: 'Hoe doe je dat toch? Hoe hou je het vol?' Gewoon doorgaan, ik zou niets anders meer willen." Op zondag kan hij zich een dag onttrekken aan het strakke regime. Dan staat de koelkast vol. Doet hij zich tegoed aan pudding, frites, hamburgers, koffie met een croissantje. "Zo'n kopje koffie smaakt dan honderd keer zo lekker. Je doet er ook langer mee, lekker aan het kopje nippen." De SAP Cup in Veldhoven werd voor Strijbosch een glorieuze entree. Hij genoot met volle teugen. "Dat was mijn droom, een wens. Een keer op dat podium staan voor 200 tot 300 mensen. Ik vond het geweldig. Ik had ook geen zenuwen, was alleen enorm moe. Zo'n wedstrijd en de voorbereiding kosten heel veel energie. Al had ik niet gewonnen, dan was ik nog tevreden geweest. Ik heb er alles aan gedaan om zo goed mogelijk voor de dag te komen, dat was mijn voldoening." De uiteindelijke bekroning smaakt naar meer. Hij lacht opnieuw: "Volgend jaar doe ik mee in de C-klasse. Ik heb nu de smaak te pakken."