Anita Emonts:
Anita Emonts: "Volg je dromen, ze weten de weg." Foto: Krea-webdesign

Genieten van gewone dingen

Oirlo | Anita Emonts is een bezige bij. Ze is niet alleen vicevoorzitter van de dorpsraad in haar woonplaats in Oirlo, maar als projectleider marketing en communicatie ook vanaf het begin betrokken bij het burgerinitiatief GlaswebVenray. Daarnaast runt ze ook nog haar eigen pr- en communicatiebedrijf, Krea-Webdesign. Peel en Maas legde haar aan het begin van het nieuwe jaar een paar vragen voor.

Heb je nog wel tijd voor je gezin?

"Mijn gezin is het belangrijkste wat er is. Sinds 1995 woon ik samen met Erik Loonen. Samen hebben wij drie 'superkids': Lonne, Bart en Daan. Doordat ik mijn kantoor aan huis heb, ben ik er bijna altijd als ze thuiskomen. Samen pauzeren, eten en de dag doornemen vind ik erg belangrijk. Verder plan ik regelmatig 'vrij' in mijn agenda om samen met ons gezin te genieten. Die positieve energie die ik daar van krijg, is ontzettend belangrijk voor mijn inspiratie en productiviteit in mijn werk. Als ik in de avonduren weg ben, dan is Erik er voor de kinderen. Op donderdagochtend ga ik altijd naar mijn zus die ongeneeslijk ziek is. Aansluitend lunch ik dan met mijn moeder. De goede combinatie van (vrijwilligers-)werk en ons gezin geeft mij veel positieve energie. De belangrijkste factor hierbij is zeker dat mijn gezin volledig achter mij staat, zonder hen zou ik dit allemaal niet zo kunnen doen."

Wat was 2017 voor een jaar voor jou persoonlijk?

"2017 was voor mij persoonlijk een turbulent jaar. Privé hebben we een aantal minder prettige dingen meegemaakt die je weer doen beseffen hoe belangrijk de gewone dingen in het leven zijn. Daarlangs beleefde ik ook heel mooie, positieve en intense momenten, zoals het vieren van het carnaval met onze jeugdprins Bart. Ik ben een echte 'doener'. Als ik terugblik op het jaar 2017, dan ben ik trots met wat er bereikt is. Een hoogtepunt hierbij was natuurlijk 'de eerste schop in de grond voor de aanleg van glasvezel'. Maar ook zeker het behalen van het verkeersveiligheidslabel voor ons dorp Oirlo is een hoogtepunt. Een dorp krijg je nooit 100% veilig, maar als je samen met de dorpsgemeenschap door VVN beloond wordt met het Verkeersveiligheidslabel, dan ben ik zeker een trotse vicevoorzitter c.q. verkeerscoördinator."


De aanleg van glasvezel is gestart. Trots?

"Dat is vragen naar de bekende weg. Supertrots ben ik daarop. Mijn favoriete slogan: 'Volg je dromen, ze weten de weg' is hier zeker van toepassing. Glasvezel is voor de kartrekkers die vanaf dag één betrokken zijn zeker een droom die werkelijkheid wordt. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je ergens in gelooft, je dromen volgt en vooral vertrouwen houdt en doorgaat, het uiteindelijk allemaal goedkomt."

GlaswebVenray in 2018; wat is de planning?

"Heel veel mooie momenten gaan beleven met onze Glasweb-teamleden. Wij hebben een sterk kernteam met ieder zijn eigen specialiteiten. Ik heb het geluk dat ik de marketing en campagne voor mijn rekening mag nemen. Samen met ruim zestig Glasweb-teamleden informeren wij de inwoners over glasvezel. In Ysselsteyn hebben wij al een heel mooi resultaat bereikt. Eind januari is de deadline voor gratis aanleg in Merselo en Vredepeel, daar zijn onze Glasweb-teamleden nu alweer een tijdje actief. Vervolgens zullen wij doorgaan naar Leunen-Veulen-Heide, om vervolgens door te stappen naar de overige kerkdorpen. Ik ben ervan overtuigd dat wij in 2018 samen nog diverse mooie hoogtepunten gaan beleven. Zo zal naar verwachting in april in Ysselsteyn het signaal op de glasvezel komen en zal ook Peel en Maas TV bij GlaswebVenray te zien zijn. Hoe de route van aanleg eruitziet? Dat is te zien via onze Geoviewer, die is te vinden op de website www.glaswebvenray.nu
De wijken, ja, die willen ook glasvezel. Hoewel er binnen GlaswebVenray nu geen budget is om hier campagne te voeren zetten een aantal wijkraden nu toch door. De wijken Veltum, Vlakwater en Brabander hebben actieve Glasweb-teams die hun wijkbewoners motiveren om aan te melden voor glasvezel. Pas als wijken economisch haalbaar zijn, mogen wij ze in gaan plannen voor de aanleg. En ook die droom gaat uitkomen, maar eerst richten wij ons op de aanleg van glasvezel in de dorpen."

Je bent ook actief voor de dorpsraad. Wat is hét speerpunt voor Oirlo in 2018?

"'Samen werken aan samenwerken'. We zien steeds vaker dat men individueel op zoek is naar oplossingen. Door de krachten te bundelen van verenigingen, niet alleen in Oirlo maar zeker ook met ons buurdorp Castenray, zien we mooie initiatieven en ontwikkelingen ontplooien. Kijk maar eens naar onze sportvereniging, de basisschool en het samenwerken van de muziekverenigingen. Wij gaan in Oirlo met de verenigingen samen werken aan een mooi multifunctioneel centrum waarin zij kunnen samenwerken. Samen kunnen we meer, laten we daarom dan ook die speer op hetzelfde punt werpen."

Heb je zelf nog goede voornemens?

"Vooral genieten met een grote G. Het klinkt cliché, maar je kunt allerlei goede voornemens maken aan het begin van het nieuwe jaar, de uitdaging blijft dan om het vol te houden. Het voornemen 'Genieten' ga ik zeker volhouden. Gelukkig ben ik omringd met heel veel lieve mensen die het genieten zeker mogelijk maken. Mijn tweede goede voornemen is om de juiste balans te houden tussen werk en ontspanning/ mijn gezin. Verder ben ik altijd in voor nieuwe uitdagingen, ik laat mij dan ook graag verrassen met de uitdagingen die in 2018 op mijn pad mogen komen."