Samen vegen voor een schoon dorp: nieuwjaarsvegen in Oirlo.
Samen vegen voor een schoon dorp: nieuwjaarsvegen in Oirlo. Foto: Anita Emonts

Nieuwjaarsvegen in Oirlo

Oirlo | In Oirlo vond op Nieuwjaarsdag voor de eerste keer het zogeheten nieuwjaarsvegen plaats, een initiatief van dorpsraad Oirlo.

Nadat er vorig jaar erg veel vuurwerkresten bleven liggen, besloot de dorpsraad op een ludieke manier de mensen positief te motiveren de vuurwerkresten op te ruimen. Hiervoor riep de dorpsraad iedereen op om op 1 januari 2018 om 12.00 uur deel te nemen aan het nieuwjaarsvegen. De locatie was voor iedereen duidelijk: 'voor uw deur'. 'Als dorpsraad houden wij van gezelligheid, maar ook van een schoon dorp. Daarom vragen wij aan iedereen om deel te nemen aan het nieuwjaarsvegen. Aanvang: 1 januari om 12.00 uur. Locatie: voor uw deur', luidde de oproep in het Oirlose dorpsblad.

Veel dorpsbewoners gaven gehoor aan deze oproep. Voor 12.00 uur was op veel plaatsen al gestart met het nieuwjaarsvegen. Vorig jaar lagen er met name op het dorpsplein erg veel vuurwerkresten. De rommel werd toen opgeruimd door een aantal senioren die, in tegenstelling tot de jeugd, vroeg op de been waren. Om op een ludieke manier iedereen te motiveren de eigen vuurwerkresten tijdig op te ruimen en de eigen verantwoordelijkheid te leren, is daarom dit jaar het nieuwjaarsvegen in het leven geroepen, meldt dorpsraadvoorzitter Jan Nelissen. "Het was gezellig, samen vegen, elkaar gelukkig nieuwjaar wensen en even bijpraten. Dit is een geslaagde aftrap. De traditie zal moeten groeien, maar wij hebben er alle vertrouwen in dat dit over een paar jaar een begrip in Oirlo en wie weet in de regio is."