Discussie over fietsen in centrum

Venray | Venray wil het fietsverbod in de Schoolstraat en De Omloop opheffen. Daar zit niet iedereen op te wachten. Gehandicaptenplatform Venray kraakt een aantal kritische noten.

Volgens de gemeente zou het opheffen van het fietsverbod leiden tot meer maatschappelijke acceptatie en minder excessen bij de handhaving van het huidige verbod. Die conclusie werd getrokken op basis van het rapport Fietsen in het centrum. Volgens het gehandicaptenplatform is er echter geen sprake van een echte evaluatie. 'Daarvoor dient het rapport een kwantitatieve analyse te bevatten en niet alleen van het aantal clandestiene fietsbewegingen in de Schoolstraat, maar ook van de genoemde alternatieve routes via de Julianasingel en de Deken Thielenstraat. Deze ontbreken in het rapport. Het is het dan ook niet mogelijk een schatting te maken van het aantal fietsbewegingen in de Schoolstraat na het eventueel opheffen van het fietsverbod. Een echte evaluatie zou daar ongetwijfeld wel inzicht in geven', schrijft het platform in een brief aan de gemeente.

In het rapport wordt verder volgens het gehandicaptenplatform op geen enkele wijze melding gemaakt dat in de werkgroep het Centrum het Platform Bewoners en het Gehandicaptenplatform Venray (met instemming van de Centrale van Ouderenverenigingen) zich voortdurend tegen een opheffing van het fietsverbod in de Schoolstraat hebben uitgesproken.

Het gehandicaptenplatform is van mening dat de veiligheid voor mensen met een beperking in het geding is: 'In het kader van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking, is de veiligheid van deze doelgroep niet gewaarborgd als zij gehinderd worden door fietsers'. Verder schrijft het platform dat het beleid van de gemeente er alleen op gericht is om de leegstand in het winkelgebied terug te brengen. 'Het winkelcentrum omvat Grotestraat, Schoolstraat en De Bleek. Fietsen toestaan in een winkelcentrum, wat toch bij voorkeur voetgangersgebied is, staat haaks op dit beleid', meldt het gehandicaptenplatform.

Het plan om fietsers weer toe te staan in de Schoolstraat moet nog in de commissie Wonen worden besloten. Pas daarna wordt er een definitief plan gepresenteerd. Als het aan het Gehandicaptenplatform Venray ligt, dan blijft het centrum verboden gebied voor fietsers.