Wethouder Anne Thielen zette  Maurice Ambaum tijdens het sportgala in het zonnetje.
Wethouder Anne Thielen zette Maurice Ambaum tijdens het sportgala in het zonnetje. Foto: Rikus ten Brücke

25 jaar 'iets' met Venray

Venray | Maurice Ambaum werd onlangs door wethouder Anne Thielen tijdens het Peel en Maas TV Sportgala Venray in het zonnetje gezet. Hij is al elf jaar bij het sportgala betrokken, waarvan sinds 2010 als voorzitter. Tevens is hij voorzitter van de Stichting Wielerpromotie Venray, die er het afgelopen jaar in slaagde de finish van de BinckBank Tour naar Venray te halen. Peel en Maas legde hem bij het begin van het nieuwe jaar een aantal vragen voor.

Maurice, je woont niet in Venray, maar in Steyl. Waarom zet je je dan toch zo in voor de sport in Venray?

"Ik ben beginjaren negentig als trainer bij de atletiekvereniging in Venray beland. Dat was een leuke en succesvolle samenwerking. Begin deze eeuw heb ik twee jaar gewerkt bij een communicatiebureau in Venray. Als sportverslaggever van Dagblad De Limburger kwam ik vroeger graag en vaak in Venray en ik verbaasde me iedere keer weer over het hoge sportniveau. En ik verbaasde me ook hoe onbekend dat was in onze provincie. Nog steeds overigens. In Venlo of zuidelijker hebben ze amper een idee op welk geweldig niveau wordt gepresteerd in Venray. Dus ik heb al 25 jaar 'iets' met Venray. Toen ik elf jaar geleden werd gevraagd om Sportgala Venray te presenteren, hoefde ik niet lang na te denken."

Was het een verrassing dat je tijdens het sportgala in het zonnetje werd gezet? Of voelde je je er wat ongemakkelijk bij?

"Allebei. Ik wist het niet, dus ik was zeker verrast. Het was tevens ongemakkelijk, omdat het sportgala een podium is voor de sporters, niet voor mij én omdat ik de organisatie niet alleen doe. We werken al jaren met een goed ingespeeld team en sponsors samen. Zij verdienen die waardering in dezelfde mate als ik. Maar eerlijk is eerlijk: ik vond het wel leuk dat wethouder Anne Thielen even stilstond bij de mensen achter de schermen."

Het sportgala. Hoe belangrijk is dat voor Venray?

"Ik wil die vraag graag verbreden: hoe belangrijk is prestatiesport voor Venray? Heel belangrijk, vind ik. Ik pleit er al jaren voor dat Venray trotser moet zijn en meer moet doen met zijn topsporters en talenten. Ze reizen de hele wereld over, ze komen regelmatig in de media, ze hebben een grote sympathiefactor. Maak daar op een positieve manier 'gebruik' van en vraag of ze proactieve ambassadeurs van Venray willen zijn. Het sportgala organiseren we om de Venrayse sportwereld te eren. Het is een jaarlijks dankjewel voor al die sporters en teams die hun dromen najagen en in de sport het beste uit zichzelf willen halen. Daar past een diepe buiging en waardering bij. Dat is het sportgala."

Komt de Binckbank Tour in 2018 weer naar Venray?

"Die kans is reëel. Organisator Golazo wil graag terugkeren naar Venray, omdat we vorig jaar de organisatie goed op orde hadden en Venray zich een ware wielergemeente toonde. De gemeente Venray maakt zich samen met ons sterk om de BinckBank Tour ook in 2018 te kunnen hosten. Zonder die positieve bereidheid van het gemeentebestuur zou het onmogelijk zijn. En als Stichting Wielerpromotie Venray willen we met de bijna 200 vrijwilligers opnieuw de enige meerdaagse World Tour-wielerwedstrijd van Nederland naar Venray halen. Het is geweldige promotie voor Venray, met tientallen miljoenen kijkers."

De Venrayse sport is ook toegetreden tot het promotieplatform Venray Bloeit. Waarom?

"Venray Bloeit is van iedereen en voor iedereen in de gemeente Venray. Diverse organisaties, bedrijven, instellingen en inwoners werken erin samen. Samen maken ze Venray. Daar hoort sport zeker bij. Hopelijk met een ambassadeursrol voor de topsporters en toptalenten."

Doe je zelf ook aan sport?

"Veel te weinig en veel te onregelmatig. Ik probeer wekelijks een keer te fitnessen, een keer te hardlopen, een keer te tennissen en een keer te zwemmen. Maar in de meeste weken blijf ik steken op één of twee sportmomenten."

Wat is jouw goede voornemen voor 2018?

"Een betere leefstijl. Dat betekent voor mij meer discipline om regelmatiger te sporten, gezonder te eten en vaker momenten te creëren die niets met mijn werk van doen hebben. Mensen die me kennen, zullen nu waarschijnlijk hun hoofd schudden. Want ik neem me dat al jaren voor. Maar ik hou hoop: eens moet het lukken."

Maurice Ambaum: