Fotokijkmiddag in oktober 2017 in de zaal van zorgcentrum Het Schuttersveld.
Fotokijkmiddag in oktober 2017 in de zaal van zorgcentrum Het Schuttersveld. Foto: May Volleberg

Foto's tonen historie

Venray | Nu weer een jaar verstreken is, kijken veel organisaties terug hoe het jaar verlopen is. Het Historisch Platform Venray (HPV) met 47 aangesloten cultuurhistorische organisaties mag spreken van weer een heel actief jaar.

Er zijn in Nederland slechts weinig gemeentes, waar door zoveel vrijwilligers gewerkt wordt aan het behoud van het erfgoed en het vastleggen van de lokale geschiedenis. Het HPV, dat zich in het achttiende bestaansjaar bevindt, heeft in de afgelopen jaren gezorgd dat in alle 'oude' dorpen een heemkundeorganisatie in het leven werd geroepen die zich bezig houdt met de plaatselijke historie.

In de drie 'nieuwe' dorpen is dat niet het geval, maar daar zet de koepelorganisatie Heemkundevereniging Meerlo-Wanssum zich in voor het erfgoed in zowel de Venrayse dorpen Blitterswijck, Geijsteren en Wanssum, als de Horster dorpen Meerlo, Swolgen en Tienray.

Het HPV telt buiten alle aangesloten organisaties nog ruim dertig eigen vrijwilligers. Dat zijn bestuursleden, redactieleden van de boekenserie Venrays Verleden, fotografen, fotobewerkers en -beschrijvers, scanners en uploaders. Een groot deel van de vrijwilligers werkt aan de uitbreiding van RooyNet, een gemeentelijke website die het Venrayse erfgoed wereldwijd uitdraagt.

De site, waarvoor het HPV in 2004 het initiatief nam, telt onder meer ruim 25.000 foto's met beschrijving. Elke foto laat een stukje geschiedenis zien en daarom is het zo belangrijk dat oude foto's niet verloren gaan. Jan van der Putten en Harrie Coopmans hebben tijdens hun leven tal van foto's verzameld over de meest uiteenlopende onderwerpen. Veel foto's waren beschreven, maar veel ook niet. Daarom stelt het HPV alles in het werk om ontbrekende gegevens bij foto's te achterhalen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van Facebook, van weekblad Peel en Maas en van fotokijkmiddagen.

Op 20 november 2013 vond de eerste kijkmiddag plaats in zorgcentrum Het Schuttersveld. Aanvankelijk waren het enkele tientallen ouderen die kwamen opdagen, maar de enthousiaste reacties misten hun uitwerking niet. De maandelijkse fotokijkmiddag werd voor de Venrayse ouderen een leuk verzetje dat tal van herinneringen opriep. Over en weer werd spontaan gereageerd en druk gediscussieerd over wat op een foto te zien was; bij welke gelegenheid de foto genomen was en wie er op de foto stonden. Een enkele keer zag men zelfs zichzelf of familieleden voorbijkomen. Begrijpelijk dat onder het genot van een kop koffie de middagen een mooie afwisseling vormden voor de ouderen en dat het bezoekersaantal rond de honderd kwam te liggen.

Het is dan ook bijzonder jammer dat in oktober van dit jaar de voorlopig laatste fotokijkmiddag plaatsvond, omdat de ruimte in Het Schuttersveld niet meer beschikbaar is. Het HPV is dan ook naarstig op zoek naar een andere locatie, liefst in een centrum voor ouderen, waar zonder kosten voor zaalhuur de maandelijkse kijkmiddagen gehouden kunnen worden. Want voor de ouderen is het een aangename middag en voor het HPV worden waardevolle foto's beschreven. En het resultaat mag er zijn: meer dan de helft van alle gepubliceerde 'onbekende' foto's wordt
beschreven.

Op de website www.rooynet.nl staan onder het kopje 'Opgelost' enkele foto's die via de rubriek 'Wie, wat, wanneer. waar?' in nieuwsblad Peel en Maas van relevante gegevens zijn voorzien. Ook dit jaar wordt de zoektocht naar ontbrekende gegevens bij oude foto's onverminderd voortgezet.