Paul Kronenberg:
Paul Kronenberg: "Ik ervaar iedere dag als een Nieuwjaarsdag." Eigen foto

Zorgen en ambitie

Tibet | Het was de kop boven een bericht in Peel en Maas in 2017: 'Einde dreigt voor blindenschool Tibet'. Venraynaar Paul Kronenberg en zijn blinde Duitse vriendin Sabrye Tenberken zetten de blindenschool, waarin driehonderd kinderen een praktijkopleiding krijgen, negentien jaar geleden op.

Het complex omvat onder meer een basisschool in het centrum van Lhasa, evenals een trainingsboerderij in shigatse (250 km ten Westen van Lhasa)

Het jaar 2017 is voorbij, Paul, hoe is het nu met de blindenschool?

"De school en ook de boerderij bestaan nog. Wat echter zeker is, is dat wij er niet meer naartoe kunnen. Ons contract met de lokale regeringspartner is niet verlengd en we moesten Tibet begin augustus voorgoed verlaten. Het project is nu in handen van de lokale regering. Wat er in 2018 gaat gebeuren. is nog niet bekend. De Chinese Disabled Persons Federation staat achter ons concept, maar heeft al vaker uitgesproken dat zij zich niet in een positie bevindt om zich met de beslissingen in de autonome regio Tibet te bemoeien. Dat maakt het voor ons erg moeilijk. Diplomaten van de Nederlandse, Duitse en Canadese Ambassades alsook de EU-delegatie in Peking kloppen nog regelmatig bij de regering aan. Zij leggen daarbij de nadruk op het belang van het door Braille Zonder Grenzen ontwikkelde zelfintegratieproces van blinden. Onze collega's zijn bezorgd over de toekomst, maar we hopen dat de beslissingsnemers uiteindelijk inzien, dat een eventuele sluiting een grote stap terug is wat betreft integratie van blinden. Daarom hopen we dat er toch een toekomst voor hen en alle blinden in Tibet is."

Hoe kijk je terug op het jaar 2017?

"Het was een bewogen jaar. Niet alleen voor ons, maar voor vele mensen wereldwijd. De belangrijkste gebeurtenis voor ons was natuurlijk de beëindiging van het contract in Tibet. Het stemt ons nog steeds erg treurig, maar er is gelukkig ook goed nieuws. Het Braille Zonder Grenzen-concept is inmiddels al door meerdere blinde 'kanthari graduates' in verschillende landen in Azië en Afrika gekopieerd en wij gaan nu dit concept ook in een nieuwe blindenschool in Kerala omzetten. Ook hebben in december 23 deelnemers uit elf landen de kantharicursus in Kerala in India goed afgesloten. Zij zijn nu huiswaarts gekeerd om daar hun eigen sociale projecten op te zetten. Zij gaan ervoor zorgen dat de marginale omstandigheden waarin vele mensen leven verbeterd worden. En dat leidt er ook toe, dat mensen niet meer hoeven te vluchten. Meer details over deze projecten zijn te horen op: www.kanthari.org/talks."

Wat zijn jullie plannen voor 2018? Nieuwe doelen?

"We zijn al druk bezig met de selectie van de deelnemers voor de nieuwe kantharicursus, die in mei 2018 in Kerala van start gaat. We hebben al 250 aanmeldingen uit meer dan 50 verschillende landen ontvangen. Daaruit selecteren we de beste 25 deelnemers. Dat is geen gemakkelijke klus omdat de meeste mensen die zich aanmelden allemaal interessante en belangrijke project ideeën hebben.
Daarnaast gaan we beginnen met de opzet van een combi blindenschool/ trainingsboerderij in Kerala."

Wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar?

"Ik ben wat dat aangaat vrij nuchter en praktisch. Ik ervaar ieder dag als een Nieuwjaarsdag. 's Morgen gezond wakker worden is een geschenk dat je moet koesteren. En als je dan zo wakker wordt, dan moet je proberen het beste te maken van de 24 uur die voor je liggen. En dat gewoon iedere dag herhalen. Sabriye en ik zijn erg blij en dankbaar dat we ons werk kunnen en mogen doen. Bij dezen zeggen we heel hartelijk dank aan iedereen die Braille Zonder Grenzen en kanthari ondersteunt. Wij wensen iedereen een voorspoedig nieuwjaar en een dagelijks gezond wakker worden."