Oorlogsmuseum doet goede zaken

Overloon | In Overloon kijkt het Oorlogsmuseum terug op een goed jaar. Het ontving ruim 122.000 bezoekers, een stevige stijging ten opzichte van het jaar daarvoor. Die groei was onder andere te danken aan de grote evenementen Militracks en Santa Fe. Maar tijd om daar lang bij stil te staan is er niet, want het museum heeft een paar grote projecten in de steigers staan.

Hoewel de Tweede Wereldoorlog steeds verder achter ons ligt, groeit de interesse hiervoor nog altijd. In de laatste grote tentoonstelling, die het museum opende in 2016, krijgen bezoekers te zien hoe die oorlog ontstond. De expositie vertelt hoe de Duitse bezetting uitpakte voor verschillende bevolkingsgroepen. Maar daarbij is de bevrijding een beetje onderbelicht gebleven. En omdat Nederland in 2019 en 2020 het 75-jarig jubileum van de bevrijding viert, gaat het museum nu zijn militaire hal opnieuw inrichten. Centraal daarbij staan persoonlijke verhalen en niet langer de technische details van het materieel.

Dat persoonlijke verhaal houdt trouwens niet op in Overloon. Soldaten die gevochten hebben, of het nu Duitse militairen of geallieerden waren, betaalden soms met hun leven voor de bevrijding. De Duitse militairen die sneuvelden, liggen in grote aantallen begraven in Ysselsteyn. Het lijkt het museum een goed idee dat museumbezoekers ook dáár gaan kijken. Of op één van de Britse begraafplaatsen in de omgeving. Want juist op die begraafplaatsen is, zoals het museum dat noemt, de waanzin van oorlog goed terug te zien. Om museum en begraafplaatsen met elkaar te verbinden zet het museum samen met het Jongeren Ontmoetingscentrum van Duitse Militaire Begraafplaats een fietsroute uit, onder de titel 'Aan de andere kant'. Ook de gemeente Venray en de gemeente Boxmeer helpen daaraan mee. Het museum gaat daarmee nog iets bijzonders doen. Want de fietsroute brengt fietsers niet alleen naar Ysselsteyn en Overloon, maar ook letterlijk ín het museum. Want mensen fietsen recht vanuit de Overloonse bossen het museum in. Het fietspad door het museum zal ongeveer honderd meter lang zijn en in het kort iets vertellen over de bevrijdingsoperatie uit 1944 en 1945.

Met dit fietspad krijgen bezoekers een tipje van de sluier van het museum opgelicht. Het museum hoopt dat dit voor bezoekers aanleiding zal zijn om op een later moment nog een keer terug te komen, maar dan voor een uitgebreid bezoek. De opening van het fietspad is voorzien voor 2019.