Afbeelding
Foto:

Zuster Laetitiae: passie voor muziek en zang

Venray | Zuster Laetitiae werd op 13 december 1923 in Bergen op Zoom geboren als Ina de Boeck.

Na de lagere school, waar haar passie voor muziek en zang al duidelijk merkbaar was, volgde ze naailessen en behaalde ze de diploma's voor lingerie, costumière en coupeuse. Tot haar kennissenkring hoorde de echtgenote van directeur Laurensse van de kartonnagefabriek in Venray; zij was jarenlang verpleegster geweest op St. Anna en gaf haar het advies om bij St. Anna te solliciteren, waar ze meteen als leerling-verpleegkundige werd aangenomen. In 1943 begon ze aan de driejarige opleiding voor B-verpleegkundige. In 1946 slaagde zij voor haar B-diploma, waarna zij besloot in te treden bij de orde van de Zusters van Liefde. Dit zeer tegen de zin van haar vader. Zijn poging om haar van het besluit af te brengen had geen succes. Na een proefperiode van drie in het klooster in Gent, keerde zij in 1949 als zuster Laetitiae terug naar Venray. In 1951 leerde zij tijdens toneelrepetities de latere zuster Anne-José kennen. Het was het begin van een langdurige samenwerking en vriendschap. In 1960 kreeg zij toestemming om, samen met zuster Anne-José, naar de toneelschool te gaan in Arnhem voor een 3-jarige opleiding verbale expressie en drama. In diezelfde periode volgde ze een avondstudie en haalde het MULO-diploma. In Arnhem kregen ze les van Wim Vesseur, de toenmalige directeur van de Amsterdamse Schouwburg en ontwerper van theater De Brakke Grond in Amsterdam, maar ook adviseur tijdens de bouw van de nieuwe schouwburg op St. Anna.

Na de toneelschool volgde zij de dirigentenopleiding aan het conservatorium Maastricht, waar zij afstudeerde als dirigente met de bevoegdheid A en B. Begin jaren '60 ontstond het trio Zingende Zusters, bestaande uit de zusters Laetitiae, Jovita en Anne-José. Zij traden aanvankelijk alleen op in musicals bij revueavonden op St. Anna. Door toeval kregen zij bekendheid in de pers. Tijdens een benefietavond in 1962 in de nieuwe schouwburg van St. Anna, waarbij geld werd ingezameld voor het door een aardbeving getroffen dorpje Dousatj (Iran), traden zij op als Zingende Zusters. Door toedoen van de heer H. Thomassen en met medewerking van Jan Theelen, muziektherapeut op St. Anna, werd in zeer korte tijd in een studio in Brussel, een plaat opgenomen. De opbrengst hiervan kwam ten goede aan het rampgebied. Als Zingende Zusters traden ze op in tv-programma's in Nederland, Duitsland en België bij onder meer Willem Duys, Rudy Carell en Henny Huisman.

In 1969 werd zij hoofd van de afdeling ontspanning. Na de fusie van St. Anna en St. Servaas in 1973 verhuisde ze, samen met zuster Anne-José, naar een woning in Venray. De laatste verhuizing was in 2002 naar een appartement aan de Raadhuisstraat. In de periode 1977 tot 1997 maakte zij deel uit van het provinciaal bestuur van de Zusters van Liefde J.M. Zij was medeoprichter van van het St. Annaklooster, verzorgingshuis voor oudere en hulpbehoevende zusters op St. Anna en tot aan haar overlijden, voorzitter van de OOMA (Organisatie Oud-Medewerkers van St. Anna) en was medeoprichtster van de Maria-Meynen Stichting, die tot doel had om hulp en ontspanning te bieden aan ouders van verslaafden. Zij was jarenlang lid van Museum Psychiatrie Venray Op 5 december 2009 moest zuster Laetitiae, na 60 jaren samen werken en leven, afscheid nemen van haar geliefde medezuster en vriendin Anne-José. Noodgedwongen moest ze in 2014, door haar aflatende gezondheid, afscheid nemen van haar geliefde appartement Shalom, Jerusalemstate 64 in Venray. Zij verhuisde voorgoed naar haar medezusters in Terhaghe in Eindhoven, waar ze haar laatste jaren doorbracht. Na een kort ziekbed overleed ze, omringd door haar medezusters en geliefden op 26 juni. Op vrijdag 1 juli 2017 werd afscheid van haar genomen tijdens een mooie dienst in de kapel van St. Josef in Smakt. Geheel volgens haar eigen wens werd de dienst geleid door pater Ruud Willems, bijgestaan door drie vrijwilligers van het Museum Psychiatrie die, zoals haar was beloofd, als misdienaar optraden. Zuster Laetitiae werd 93 jaar.

Bron foto: Museum Psychiatrie Venray