'Ik ben geen coureur, maar buschauffeur'

Venray | Buschauffeurs en treinmachinisten in het hele land staken donderdag (vandaag). Ook in de gemeente Venray blijven de bussen van Arriva in de remise staan en rijden er geen treinen op de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen.

Onder de leus 'Ik ben geen coureur, maar een buschauffeur', strijden chauffeurs en machinisten in het streekvervoer voor een betere cao, maar ook voor betere werkomstandigheden.

Terwijl het verkeer hectisch is geworden, moeten busbestuurders steeds meer jakkeren om op tijd te rijden, stelt vakbond FNV. 'De chauffeurs worden steeds verder opgejaagd en uitgeknepen. Ze draaien vaak diensten van vier uur achter elkaar zonder dat ze naar het toilet kunnen. Dat is onverantwoord en het moet anders, zo gaan wij niet door. Onze mensen zijn geen coureur, maar buschauffeur'.

Ook is de veiligheid van de passagiers in het geding. 'Vervoersbedrijven willen hier niets aan veranderen. Dat vinden wij onbegrijpelijk. Nu worden aansluitingen niet gehaald en vallen er zelfs ritten uit door een tekort aan buschauffeurs. Dat zorgt voor onbegrip en irritatie bij reizigers én de buschauffeurs'.

Met de actie willen de vakbonden FNV en CNV druk leggen op de onderhandelingen. De chauffeurs in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag doen niet mee. Zij hebben volgens de vakbond een betere cao dan chauffeurs bij Arriva en andere vervoerders.


Trajectcontroles provinciale wegen

Venray | Twee provinciale wegen in de gemeente Venray krijgen vanaf 2019 trajectcontroles. Het gaat om de N270 tussen Venray en Ysselsteyn en de N277 tussen Ysselsteyn en Zeeland. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Een trajectcontrole handhaaft de snelheid over een langere afstand. De snelheid wordt niet op één punt gemeten; het gaat om de gemiddelde snelheid tussen twee meetpunten. Een trajectcontrole werkt zeven dagen per week, 24 uur per dag. Bij een trajectcontrole hangen camera's op verschillende punten langs de weg. Ze maken opnames van ieder voertuig dat voorbijrijdt. De computer berekent de gemiddelde snelheid.Ligt die hoger dan de toegestane snelheid? Dan krijgt de weggebruiker een bekeuring thuis gestuurd.

Houdt de bestuurder zich aan de snelheid? Dan worden de foto's vernietigd. Een trajectcontrole is niet bedoeld als vervanging van de flitspalen. Het is een aanvulling op de bestaande controles (flitspalen, laserguns, mobiele radarapparatuur, videosurveillance etc.). De controles zijn in beide rijrichtingen.


Geluidsnormen collectieve dagen

Venray | Per kalenderjaar wordt door het college, op grond van de algemene plaatselijke verordening (APV), een aantal dagen aangewezen voor collectieve festiviteiten. Collectieve festiviteiten zijn festiviteiten die niet specifiek aan één of een klein aantal inrichtingen zijn verbonden.

Met 'inrichtingen' worden in dit geval horecabedrijven bedoeld, die zich aan landelijke geluidsnormen moeten houden tijdens hun bedrijfsactiviteiten. Door dagen aan te wijzen voor collectieve festiviteiten zijn de landelijke geluidsnormen op de desbetreffende dagen niet van toepassing voor inrichtingen, maar de in de APV verruimde normen.

Het gaat voor 2018 over carnaval (10 februari 2018 t/m 13 februari 2018), Koningsdag (27 april 2018), Venray Muzikaal Totaal voor de kom van Venray (6 juli 2018), kermis Venray (3 augustus 2018 t/m 8 augustus 2018), kermis overige kernen (5 dagen, vrijdag tot en met dinsdag, data afhankelijk van kern), oudejaarsnacht (31 december 2018). Door het vaststellen van verruimde geluidsnormen voor horecabedrijven wordt voorkomen dat er handhavingsproblematiek ontstaat en worden de administratieve lasten voor ondernemers en overheid beperkt. Tijdens de voorgestelde dagen wordt geluidsoverlast over het algemeen geaccepteerd.

Op de voorgestelde dagen vinden festiviteiten waar over het algemeen het overgrote deel van de inwoners zelf ook aan mee zal doen. De ervaring leert dat tijdens deze activiteiten de geluidsoverlast over het algemeen geaccepteerd wordt. Tijdens deze collectieve festiviteiten zijn er tevens veel horecabedrijven die buiten de inrichting activiteiten organiseren. Indien er geen collectieve festiviteiten worden aangewezen, dan dienen alle horecaondernemers individuele verruimingsdagen in te dienen.

Met het aanwijzen van deze collectieve festiviteiten wordt tevens voorkomen dat er geluidsnormen gelden waaraan niet voldaan kan worden.


Subsidie voor energiecoöperatie

Venray | Het college van B en W heeft onlangs ingestemd met het verlenen van subsidie aan Bee Power (in oprichting) voor het opstarten van een lokale energiecoöperatie.

De subsidie is bestemd de ontwikkeling van Bee Power, het verkrijgen van een netwerk, overzicht en inzicht in initiatieven, feitelijke ledenwerving en kennisbevordering. Het betreft een incidentele subsidie van 10.000 euro. Het eerste bedrag van 7.000 euro wordt overgemaakt als de coöperatie formeel is opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het restant wordt betaald voor het in de steigers zetten van een concreet besparings- en/of opwekkingsproject.