Compensatie voor explosieven

Venray | In de gemeente Venray zijn bij diverse projecten kosten gemaakt voor het onderzoeken, opsporen en ruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Via de Bommenregeling van het Gemeentefonds kunnen gemeenten voor 70 procent worden gecompenseerd door het Rijk. Venray gaf in 2017 626.408 euro uit aan explosieven.

Venray kan dus voor 438.485,60 euro gecompenseerd worden. Hiervoor moet een raadsbesluit worden gestuurd naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In het voorstel wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende projecten binnen de gemeente Venray. De verwachte bijdragen voor de verschillende projecten worden teruggegeven aan de projecten.

Indien de bijdrage door het Rijk via het Gemeentefonds wordt verstrekt aan de gemeente Venray, dient de gemeente de verschillende bijdragen naar de diverse projecten over te maken. Het gaat om de volgende projecten en bedragen: uitbreiding westelijke insteekhaven Wanssum voor een bedrag van 42.770 euro (70 procent van 61.100 euro), St. Annapark voor een bedrag van 19.084,75 euro (70 procent van 27.264,25 euro) en de Heidsche Peel voor een bedrag van 73.870,30 euro (70 procent van 105.529 euro).

De genoemde projecten hebben kosten gemaakt voor het onderzoeken, opsporen en ruimen van de conventionele explosieven. Zodra de uitkering is ontvangen, dienen de ontvangen bedragen ook weer ten gunste te komen van de desbetreffende projecten. Het raadsbesluit dient voor 1 maart 2018 ingediend te zijn bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het college van B en W geeft als advies aan de gemeenteraad om in te stemmen met het voorstel. Zij zien geen risico's. Sinds 2015 kunnen gemeenten aanspraak maken op de compensatieregeling van de rijksoverheid.


Verdacht van poging tot moord

Oostrum | Een 28-jarige man uit Oostrum moet op 11 januari voor de rechtbank in Roermond verschijnen.

De man wordt verdacht van een poging tot moord met een mes op 15 april 2017. Ook zou hij op die dag een persoon in Venray zwaar hebben mishandeld.