Ruziemakers azc mogen blijven

Overloon | De ruziemakers op het asielzoekerscentrum in Overloon worden niet overgebracht naar een andere opvanglocatie voor vluchtelingen.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vindt dat niet nodig. Najaar 2014 werden na een eerdere massale vechtpartij in de Overloonse asielopvang nog wel groepjes asielzoekers in azc's op een andere locatie ondergebracht om nieuwe onrust te voorkomen. "Maar toen ging het ook om grotere aantallen mensen'', zegt COA-woordvoerder Robert Ploeg. "We gaan ervan uit dat iedereen zijn lesje heeft geleerd nu.'' Twee jongemannen kregen zaterdags voor kerst om, volgens de politie, nog onduidelijke redenen ruzie met elkaar.

Anderen gingen zich er toen mee bemoeien. Bij de vechtpartij, waarbij tegen de dertig man betrokken waren volgens de politie en waarbij enkele lichtgewonden vielen, werden messen en knuppels gebruikt.

De politie hield vervolgens zeven man, van 16 tot 18 jaar, aan voor de vechtpartij. Eerder sloot de politie meer aanhoudingen nog niet uit. Maar nadien zijn er niet nog meer vechtersbazen aangehouden. Na verhoor zijn vier van de aangehouden asielzoekers direct weer vrijgelaten. "Die hadden geprobeerd de zaak juist te sussen en de ruziƫnde partijen te scheiden'', zegt een politiewoordvoerder.

Drie mannen hebben voor onderzoek een paar dagen vastgezeten. Ze zijn inmiddels vrij. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Dit betekent dat zij zich later voor de rechtbank moeten verantwoorden voor hun daden.