Subsidie basisscholen

Venray | De gemeente Venray ontving ontving op 31 oktober 2017 een subsidieaanvraag SPOVenray en Dynamiek voor de verbetering van het binnenklimaat in schoolgebouwen voor het basisonderwijs. De gemeente heeft besloten om 1.828.428 euro beschikbaar te stellen voor de verbetering van het binnenklimaat op basisscholen.

Bij de subsidieaanvraag waren de EBA-rapporten, de offertes voor de uit te voeren maatregelen, een totaaloverzicht van alle scholen in Venray en de gunningsbrieven naar de installateurs en aannemers bijgevoegd. De gemeente heeft voor het uitvoeringsplan voor het project gesproken met René Kuijpers van SSC Overkwartier. De subsidieaanvraag werd te laat ingediend bij de gemeente, maar er werd besloten om de termijnoverschrijding te pardonneren.

De belangrijkste voorwaarden voor het verstrekken van de subsidie zijn: door de maatregelen wordt het binnenklimaat in klaslokalen naar het niveau frisse scholen klasse B gebracht, de maatregelen worden uitgevoerd in 2017, 2018 en 2019 overeenkomstig het overzicht dat is bijgevoegd bij de aanvraag, de maatregelen worden uitgevoerd conform de offertes zoals die zijn aangeleverd en de uitvoering vindt plaats onder regie en verantwoordelijkheid van het schoolbestuur.

Risico's als gevolg van overschrijding van het budget liggen bij het schoolbestuur en kunnen niet op de gemeente Venray worden verhaald. De werkzaamheden worden zoveel mogelijk gelijktijdig met het groot onderhoud uitgevoerd. De mogelijkheid om schoolgebouwen te verduurzamen worden ook in beeld gebracht en de werkzaamheden die voor subsidie van de provincie Limburg in aanmerking komen, worden in een subsidieaanvraag aan de provincie voorgelegd. Uiterlijk acht weken na afronding van de werkzaamheden moeten de scholen de werkzaamheden terugkoppelen aan de gemeente. Dan moeten zij ook een overzicht leveren met de werkelijke kosten.

De betaling van de subsidie vindt plaats in drie delen. De eerste overboeking van 631.000 euro is direct na het nemen van het besluit. In februari 2018 wordt de tweede termijn van 650.000 euro betaald en in februari 2019 volgt het laatste bedrag van 547.472 euro.

De gemeente houdt het recht om de subsidievaststelling in te trekken of te wijzigen. Dat kan bijvoorbeeld als de scholen niet aan de gestelde eisen voldoen.