De oude gasfabriek in Venray.
De oude gasfabriek in Venray. Oude foto

Gasfabriek Venray

Venray | In een gasfabriek wordt door middel van droge destillatie van steenkool (verhitting zonder toetreden van zuurstof) lichtgas of cokesovengas en cokes verkregen.

Lichtgasfabrieken hebben gasbereiding als hoofddoel en cokes is een bijproduct. Bij een cokesfabriek is het andersom, de cokes wordt dan voornamelijk geproduceerd voor het smelten van ijzer en het fabriceren van staal. Door de ontdekking en toepassing van grote aardgasvelden zijn gasfabrieken tegen het einde van de twintigste eeuw overbodig geworden.

De eerste gasfabriek in Nederland werd in 1826 door een Engels bedrijf in Rotterdam in gebruik genomen. Een jaar eerder werd in Amsterdam al gas geproduceerd uit raapolie. Na vele verbeteringen werden in de tweede helft van de negentiende eeuw door heel Nederland gasfabrieken gebouwd die vaak door de gemeente werden beheerd. Ook werden er allerlei manieren gevonden om de afvalproducten van de gasproductie te verwerken tot allerlei producten, zoals kunstmest, zwavelzuur en veel organische producten. Door de opkomst van de gloeilamp raakte de gasverlichting in de eerste helft van de twintigste eeuw in onbruik. Er werd nog wel verwarmd en gekookt op lichtgas, totdat in 1959 bij Slochteren een groot aardgasveld werd ontdekt. Veel gasfabrieken werden gesloopt, waarbij meestal een zwaar vervuild terrein achterbleef.

De Venrayse gasfabriek lag aan de Gasstraat. Ze werd in 1906 gebouwd en geƫxploiteerd door een Duitse firma en heeft tot 1949 Venray van gas voorzien. In 1918 nam de gemeente het bedrijf over voor de som van 71.000 gulden. In 1949 kreeg Venray mijngas (Lima-gas). De foto is rond 1940 genomen.


Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray