Het thema voor de Venrayse Ondernemersprijzen is dit jaar "IJzersterk".

De Venrayse ondernemersverenigingen hebben op basis van dit thema zeven geschikte kandidaten gevonden die voor de prijzen gaan strijden.
Dit jaar heeft het organisatiecomité samen met de jury gekozen voor een thema bestaande uit één woord. Wel een woord waarbij het eerste deel een typering geeft over het tweede deel, het eerste deel geeft een nadere kwalificatie. Het is ook een woord dat vaak wordt gebruikt om de eigenschap of de toestand van een zelfstandig naamwoord aan te geven. Het wordt vaak gebruikt om de overtreffende trap van iets of iemand aan te geven. In het geval van de Venrayse Ondernemersprijzen zijn het comité en de jury op zoek gegaan naar een ondernemer of onderneming die door dit ene woord gekenmerkt kan worden.

Alle Venrayse ondernemersverenigingen is gevraagd om in hun achterban op zoek te gaan naar die onderneming of ondernemer(s) die het beste door dit thema gekarakteriseerd kan worden. Het kon hierbij gaan om een ondernemer die zelf een ijzersterke indruk op het gebied van ondernemerschap achterlaat, maar er is ook gekeken worden naar de kenmerken van de onderneming zelf. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om een onderneming die een ijzersterk marketingconcept heeft ontwikkeld, een onderneming met een uitermate gezonde, ijzersterke financiële positie of een onderneming die qua inrichting van de organisatie en processen een ijzersterke indruk achterlaat. Het spreekt voor zich dat de onderneming die op zoveel mogelijk aspecten van het ondernemerschap, zijnde algemeen ondernemerschap, organisatie en processen, marketing en sales, innovatie, financiën, kansen en bedreigingen etc. een ijzersterke performance laat zien en hoge ogen gooit om op donderdag 4 januari 2018 met de eer te strijken en winnaar wordt van de Loek Nelissen prijs. Daarnaast is er een uitdaging voor de genomineerde ondernemers om niet alleen een ijzersterke onderneming aan de jury te laten zien maar ook op de avond zelf met een ijzersterke presentatie zijn of haar onderneming aan het publiek te laten zien. Want ook dit jaar gaat het publiek weer stemmen op de onderneming die de Rabobank Publieksprijs verdient. Het uitvoeren van een sterke act is hierbij een belangrijke voorwaarde. Jaarlijks kiezen de voorzitters van de ondernemersverenigingen uit de regio Venray kandidaten uit hun achterban, die passen bij het thema, waarbij IJzersterk dit jaar voorop staat. In september werden de kandidaten officieel voorgesteld en zijn zij een intensief traject ingegaan. De deskundige jury bepaald jaarlijks wie de Loek Nelissen prijs wint. Op donderdag 4 januari vindt de grote presentatie aan het Venrayse publiek plaats in Schouwburg Venray tijdens het jaarlijkse Nieuwjaarsevenement van ondernemend Venray.