Anny van der Voorn met haar man Jac bij hun geliefde wijkcentrum Den Hoender.
Anny van der Voorn met haar man Jac bij hun geliefde wijkcentrum Den Hoender. Foto: Rikus ten Brücke

Verrassing als beloning

Venray | Al decennialang geldt Anny van der Voorn als onmisbare schakel voor wijkcentrum Den Hoender in de Venrayse wijk Noord-West. De 70-jarige vrijwilligster zet zich de laatste 15 jaar onder meer in als penningmeester en in 1979 verrichtte zij al haar eerste klusjes voor het wijkcentrum.

Door Willem Menting

Onlangs werd Anny in het zonnetje gezet. Een verrassing die ze niet verwacht had. "Mijn dochter nam ons mee uit eten, want ze had nog een dinerbon. We stopten bij de Witte Hoeve om het een en ander op te halen. Toen we naar binnenliepen, werd ik op een groot scherm welkom geheten en mijn familie en het bestuur van Den Hoender stonden al binnen. Daarna volgde een gezellige borrel met diner", vertelt Anny enthousiast over de verrassing.

Anny genoot van de erkenning voor haar vrijwilligerswerk, toch is dat niet haar drijfveer. "We doen het allemaal voor de leefbaarheid van de wijk." Ook Jac (70), de man van Anny, is actief als vrijwilliger voor Den Hoender. Hij organiseert bijvoorbeeld kaartavonden. Tijdens deze avonden is Anny vaak als bardame in het wijkcentrum te vinden. "Het is de laatste tijd best wel druk en erg gezellig. We merken nog wel steeds dat de drempel om het wijkcentrum binnen te stappen voor veel mensen te hoog is. Die drempel willen we voor nieuwe bezoekers een stuk verlagen." Toevalligerwijs werd Anny in 1979 gevraagd voor wat hand-en-spandiensten bij het wijkcentrum. Ondertussen is Den Hoender een belangrijk deel van haar leven geworden. "Ik ben er soms vier keer op een dag en op de gekste tijden. Onlangs moest ik er vroeg zijn voor de glazenwasser en als er problemen zijn dan bellen ze mij. Ze denken dan vaak: Anny regelt het wel. Ik zou wel willen dat ze af en toe wat zelfstandiger waren, maar ik doe het graag hoor." Den Hoender is de laatste jaren in staat om de eigen broek op te houden. Daar ligt ook een belangrijke taak voor Anny. "Ik ben vaak bezig om nieuwe sponsoren te regelen. We doen het zonder hulp van de gemeente. Na de sluiting van het Schuttersveld worden we ook weer een stembureau. Dan komen er toch weer veel mensen in Den Hoender en hopelijk wordt de drempel om binnen te komen dan ook verlaagd."

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in Den Hoender worden ook meerdere talen gesproken. Zo kunnen de nieuwe Venraynaren makkelijker integreren in hun nieuwe wijk. "De laatste jaren is er veel veranderd. Dat komt door het harde werk van de vele vrijwilligers bij ons centrum. Onze inzet wordt enorm gewaardeerd, maar dat wordt niet altijd gezegd. Daarom was die verrassing zo geweldig. Daar kan ik echt van nagenieten."

De afgelopen tijd is de buitenkant van het gebouw weer opnieuw in de verf gezet. Anny regelt verder de poetsdames, bardames en diverse activiteiten in het wijkcentrum. "Ik ben nog kerngezond, dus ik hoop dat ik dit vrijwilligerswerk nog jaren kan blijven doen. Ik haal nog steeds veel voldoening en plezier uit Den Hoender. We willen nog veel meer leuke activiteiten organiseren de komende tijd."