Mindfulness, yoga en biobalans

Venray | Op zondag, 7 januari staan Ingrid van Straten van Mindfulnesscentrum Venray, Olga Overmeer van Yogacentrum Venray en Anne Fransen van Biobalans voor u klaar om u kennis te laten maken met mindfulness, yoga en orthomoleculaire therapie.

Orthomoleculaire therapie oftewel leefstijlgeneeskunde gaat ervan uit dat er binnen de mens een wisselwerking is tussen alle organen en systemen in het lichaam en tussen de psychische, emotionele en sociale processen. Anne Fransen zal deze prachtige therapievorm deze dag toelichten. Ingrid van Straten van Mindfulnesscentrum Venray neemt u mee waarom mindfulness een schitterende en belangrijke ontdekkingstocht is.

Is het niet zo dat we vaak handelen en reageren op de automatische piloot ? We blijven vaak in de 'aan-stand'. Onze lichaam en geest heeft echter ook rust nodig. In 8 weken leert zij u uw patronen te herkennen en bewust te handelen.

Olga Overmeer van Yogacentrum Venray laat u kennis maken met de yogalessen die zij geeft. Alle yogahoudingen en bewegingen worden gedaan vanuit rust en balans met een bewuste ademhaling, waardoor yoga heel breed is: U bent bezig met het lichaam, maar u bent ook bezig met concentratie, meditatie en niet te vergeten ontspanning. De yogalessen zijn divers en voor iedereen toegankelijk.

De open dag wordt gegeven in Yogacentrum Venray, gevestigd in de Oude Melkfabriek op de grens Venray/Leunen. Voor meer informatie kijk op de websites: www.mindfulnesscentrumvenray.nl, www.biobalans.net en www.yogacentrumvenray.nl.


Ingezonden

Varkenshouders boos

Graag wil ik reageren op het artikel 'Varkenshouders boos op dorpsraad', in de Peel en Maas van 21 december. Het verwijt aan de dorpsraad luidt dat er niet met de veehouders is overlegd alvorens een reactie naar de gemeente te sturen n.a.v. de conceptvisie op de veehouderij. "Jullie reageren als een kip zonder kop. Dit kan gewoon niet," zou de gewoonlijk vrolijke Pieter Cornelissen hebben gezegd. Nou Pieter, dat kan heel goed en daar hoeft de dorpsraad zich niet voor te verontschuldigen. Wij kennen hier in Nederland het principe dat een volksvertegenwoordiger (en laten we een lid van de dorpsraad zo maar zien) op basis van eigen inzicht en overtuiging een oordeel velt. Er hoeft geen ruggespraak gehouden te worden. Dus niemand van de dorpsraad hoeft zich te verontschuldigen voor zijn standpunt dat maatregelen voor een gezond leefmilieu meer nadruk en urgentie moeten krijgen. Het probleem is geloof ik dat veel succesvolle veehouders zich gedragen als een rupsje-nooit-genoeg. Steeds maar moeten er nog meer varkens of kippen bijkomen. Toen ik ergens in de vorige eeuw op de Schei kwam wonen, waren er nog niet veel varkens. Een paar keer per jaar rook je ze en je haalde je schouders op en dacht: De boeren moeten ook leven. Nu is het zo dat we verbaasd en verheugd zijn als we een keer met mooi weer in de tuin kunnen zitten zónder dat het stinkt. Zelfs in de kern van Leunen hebben mensen tegenwoordig last van de stank. Stank is een subjectieve ervaring (die het leven overigens objectief negatief kan beïnvloeden) maar waar stank ontsnapt, is ook fijnstof. Fijnstof is slecht voor de gezondheid, dat is inmiddels helaas duidelijk. Als de hoeveelheid fijnstof in het milieu hier de gezondheidsnormen van de WHO niet overschrijdt, hoeven veehouders zich ook niet te verzetten tegen metingen. Als in die metingen het fijnstof van verkeer wordt meegenomen is dat alleen maar terecht, want een heel groot deel van het zware verkeer hier houdt direct verband met de veehouderij. Als de WHO-normen wél worden overschreden, moeten er zo snel mogelijk maatregelen worden genomen. Een redelijk kwaliteit lucht kan toch niemand een onredelijke eis vinden? Naar mijn mening moet de politiek niet alleen in de grote steden werk maken van een redelijke kwaliteit lucht, maar ook in Venray, voor álle mensen.

Valentine Kalwij, Leunen


Metameer steunt goede doelen

Boxmeer | Leerlingen van jenaplan Boxmeer en havo/vwo Stevensbeek kwamen in de week voor Kerstmis in actie voor het goede doel.

Met de acties in Stevensbeek haalden de leerlingen 3120,65 euro op voor Voedselbank Land van Cuijk en 400 euro gaat naar het schoolfonds van Metameer. Ook in Boxmeer is geld opgehaald voor het goede doel.

Een greep uit de acties:

· Bovenbouwleerlingen havo en vwo in Stevensbeek deden mee aan Zip Your Lip en overnachtten op school: 24 uur zonder eten, alleen water, thee en bouillon drinken;

· Stevensbeekse brugklassers sponsorloop;

· Stevensbeekse tweedeklassers heitje voor een karweitje, bijvoorbeeld auto's wassen, statiegeldflessen ophalen/inleveren;

· Stevensbeekse derdeklassers zetten een minionderneming op en verkochten diverse lekkernijen;

· Bovenbouw van jenaplan Boxmeer brachten ook een nacht door op school tijdens Serious Night en hebben geld ingezameld voor Stichting Wensambulance Noord-Brabant, Stichting Lotta en het schoolfonds;

· Acties rond het Glazen Huis in Boxmeer hebben geld opgebracht voor een school op Sint Maarten;

· Brugklassers van jenaplan vulden schoenendozen voor kansarme kinderen in ontwikkelingslanden;

· De tweedeklassers kozen eigen goede doelen die persoonlijk en dicht bij henzelf lagen.


Legends of Pop op Peel en Maas TV

venray | Muziekvereniging De Peelklank uit Ysselsteyn verzorgde zaterdag 9 december Legends of Pop in Schouwburg Venray.

De vereniging vierde met het muziekfestijn haar zeventigjarig bestaan. In totaal betraden zo'n 65 muzikanten het podium, waaronder de fanfare, het percussie-ensemble en meerdere solisten. Op Peel en Maas TV is woensdag 3 januari om 20.00 uur en donderdag 4 januari een verslag van Legends of Pop te zien.