Burgemeester: "We owe nature"

Venray | "Klimaatmaatregelen kosten geld. Nogal wiedes. Als we niks doen, kost het ons uiteindelijk alles. 'We owe nature!'"

Dat is de reactie van een ook zaterdag weer fanatiek twitterende Venrayse burgemeester Hans Gilissen op het bericht dat klimaatmaatregelen de burger geld gaat kosten.

De NOS meldde zaterdag op basis van gegevens van het Planbureau voor de Leefomgeving dat een huishouden in 2030 gemiddeld 50 euro per maand meer kwijt zal zijn aan energie dan nu het geval is. Als de politiek ervoor kiest om bedrijven zwaardere te belasten, zou het bedrag uiteindelijk lager kunnen uitvallen. Er kan ook worden gekozen om de kosten niet gelijkmatig over alle huishoudens te verdelen en de rijken meer te laten betalen.

Het kabinet heeft als doel dat in 2030 de helft minder CO2 wordt uitgestoten. Om dat te bereiken wordt fossiele energieopwekking met steenkool en gas afgebouwd. In plaats daarvan zal steeds meer energie worden opgewekt met bijvoorbeeld wind en zon. Ook zullen huizen beter geïsoleerd moeten worden en zullen apparaten en auto's zuiniger moeten worden.


Bijdrage voor nieuwe speeltuin

Overloon | Stichting Recreatie en Meer krijgt een bijdrage van 15.000 euro van het Oranje Fonds voor het realiseren van een ontmoetingsplek in het museumpark in Overloon.

Deze ontmoetingsplek gaat bestaan uit een grote gratis toegankelijke speeltuin, waar regelmatig activiteiten worden gehouden met als doel om mensen te verbinden.

Er komen voorzieningen voor jong en oud, en ook aan de toegankelijkheid voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking wordt rekening gehouden.

De paden worden toegankelijk gemaakt voor mensen met een rolstoel, rollator of scootmobiel en ook het opzetten van dagbesteding is in het plannen opgenomen.

De plannen van Stichting Recreatie en Meer maken onderdeel uit van de landelijke participatiesamenleving die zich steeds verder ontwikkelt en een bijdrage levert aan de leefbaarheid van de gemeente Boxmeer/Land van Cuijk.