De vuurwerkverkoop is donderdag (vandaag) ook bij Intratuin van start gegaan. De medewerkers maken zich op voor drie drukke dagen.
De vuurwerkverkoop is donderdag (vandaag) ook bij Intratuin van start gegaan. De medewerkers maken zich op voor drie drukke dagen. Foto: Rikus ten Brücke.

"Vuurwerk steeds zwaarder"

Venray | Vuurwerk, de Venrayse politie heeft er de handen weer aan vol. Hoofdagent Anne van Wanroij: "Als je het vergelijkt met Horst, dan springen wij erbovenuit. Vorig jaar kregen we op één dag in Venray en Gennep twintig meldingen, terwijl het er in Horst maar drie waren."

Door Sven Poels

Het is bijna nieuwjaar, dus de politie Venray-Gennep is weer traditioneel druk met het opsporen van vuurwerkdelicten. "Tijdens de laatste vier dagen van het jaar rijden er extra patrouilles", vertelt hoofdagent en vuurwerkspecialist Anne van Wanroij. "In Venray en Gennep, de verdeling is afhankelijk van wat er speelt. Het zijn avonddiensten, omdat er dan de meeste overlast is. En overdag op oudjaarsdag."

De wijken Landweert en Brukske krijgen ook deze keer extra aandacht, weet Van Wanroij. "Dat zijn wijken waar elk jaar relatief veel meldingen van binnenkomen. De overlastgevers, voornamelijk jongeren tot een jaar of zeventien, komen daar ook vandaan. Waarom het uitgerekend op deze plekken is? Dat vind ik een goede vraag. Ik denk dat het mede komt doordat er in bijvoorbeeld Landweert veel hangplekken zijn." Op het Sint Annaterrein is er eveneens veel overlast, aldus Van Wanroij. "We hebben daar laatst een persoon staande gehouden en zijn vervolgens bij vier anderen uitgekomen. Er is toen veel vuurwerk in beslag genomen." Veel meldingen gaan over vuurwerk in de categorie F1, het 'lichte' spul. "Dat kun je bij Aldi en Lidl kopen en mag je het hele jaar afsteken, in principe binnenshuis. De trend is echter dat dit vuurwerk steeds zwaarder wordt. Vroeger waren het alleen sterretjes en knalerwtjes, inmiddels zijn het ook grondbloemetjes en knetterslangen. Fabrikanten proberen de categorieën zo veel mogelijk op te rekken, maar het maximum is nu wel bereikt. Ik verwacht dat dit volgend jaar teruggeschroefd zal worden."

De Onderzoeksraad voor Veiligheid, een zelfstandig bestuursorgaan dat het kabinet adviseert, pleitte onlangs in een rapport voor een verbod op knallers en vuurpijlen. Enkele politieke partijen zijn vóór, net als oogartsen en de Nationale Politie. Hoe kijkt de Noord-Limburgse specialist daar tegenaan? "Ik denk dat het niet veel zin heeft. We zitten vlak bij de grens en in de landen om ons heen mag het nog steeds. De echte overlast zit in het illegale vuurwerk. Als je het legale weghaalt, ga je mensen dwingen om ander vuurwerk te kopen" Overigens is het vuurwerk dat je over de grens koopt in Nederland officieel illegaal, geeft Van Wanroij aan. "Maar omdat het wel voldoet aan dezelfde eisen, is besloten om er niks aan te doen. Voor het échte illegale spul, zoals cobra's, zijn de regels daarentegen wel steeds strenger geworden. Twee weken geleden hebben we in Gennep nog tachtig kilo in beslag genomen, en ook in Venray zijn er personen gepakt met illegaal spul. Het meeste wordt opgeslagen in een bunker in Venlo."

Toch heeft Van Wanroij de indruk dat er dit jaar iets minder geknald wordt dan voorgaande jaren. "Maar misschien gaat de meldingsbereidheid ook wel achteruit. Er wordt veel meer afgestoken dan wat wij weten." Afgaande op de meldingen scoort Venray hoog. "Als je het vergelijkt met Horst, dan springen wij erbovenuit. Vorig jaar kregen we op één dag in Venray en Gennep twintig meldingen, terwijl het er in Horst maar drie waren. Dat is zeven keer zo veel. Ik heb geen idee hoe dat komt."