Geen brandbrief over mestfraude

VENRAY | De gemeente Venray stuurt geen brandbrief naar landbouwminister Carola Schouten over een strenge aanpak van de mestfraude. Vorige week in de raadsvergadering kreeg de motie van de oppositiepartijen inVENtief, PP2, PvdA en SP geen steun van de andere vier fracties.

Venray is een van de meest veedichte gemeenten in Nederland. Twee maanden geleden werd een biovergister in Ysselsteyn stilgelegd vanwege mogelijke mestfraude. "Er zijn sterke aanwijzingen zijn dat er op uitgebreide schaal wordt gefraudeerd met het verwerken en transporteren van mest", zei Carla Brugman (PP2). "Mestfraude kan een negatief effect hebben op de maatschappelijke acceptatie van de veehouderijsector." Omdat fraude niet getolereerd mag worden, willen de vier partijen een duidelijk signaal van afkeuring sturen naar Den Haag. "We moeten de kop niet in het zand steken. En laten zien dat we geen misstanden accepteren", aldus Brugman.

In de brandbrief wordt de minister verzocht al het mogelijke te doen om fraude op te sporen en tegen te gaan. Het CDA vond de brandbrief overbodig omdat de minister afgelopen week het plan van aanpak naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. "Daarom vinden we het niet nodig deze motie te steunen", zei Leo Philipsen. Theo Mulders (Samenwerking) wees op het gevaar dat nu de gehele sector in een kwaad daglicht wordt gesteld. "Terwijl we in Venray overwegend een vooruitstrevende sector hebben die op de juiste manier de mest transporteert en verwerkt." Ook Ingeborg de Barbanson (VVD) wilde niet de verdenking op Venray laden dat hier zo veel sprake van mestfraude zou zijn.

Wethouder Martijn van der Putten (D66) meende dat de brandbrief op het verkeerde moment komt. "Anderhalve maand geleden zijn we allemaal geschrokken van het nieuws. De minister zit er bovenop en komt met een plan van aanpak." Van der Putten zegde toe de raad op de hoogte te houden van de maatregelen en gevolgen voor Venray. Dat was voor Carla Brugman aanleiding om de motie niet in stemming te brengen maar voorlopig aan te houden.


Gilde zoekt hulp

Venray | Op zondag 7 januari verleent het gilde medewerking aan de laatste dag van Winterpret Venray voor de editie 2017-2018. Van maandag 8 tot en met woensdag 10 januari wordt gezocht naar vrijwilligers die een handje willen meehelpen met de afbraak van de ijsbaan en de kerststal. Vrijwilligers kunnen hierover in contact treden met Marco van de Valk van de ijsbaan en Joop Linders van de kerststal. Op zondag 14 januari wordt de jaarlijkse nieuwjaarsinstuif gehouden, waarbij wordt teruggekeken op het jaar 2017 en vooral vooruitgekeken naar het jaar 2018. Verder wordt de winnaar van de Paula Defesche-Derks wisseltrofee bekendgemaakt. Vanaf 10.30 uur is iedereen welkom in het Schutskempke.