Afbeelding
Foto: Ron Koenen

'Leegstand in centrum daalt'

Venray | De leegstand in hartje Venray daalt. Dat maakte Rob van Leuven, voorzitter van het aanjaagteam voor het winkelcentrum, donderdag bekend. "In het laatste halfjaar is circa 1200 vierkante meter leegstand weggewerkt."

De leegstand was circa 10.300 vierkante meter en bedraagt momenteel ruim 9000 vierkante meter. Als de bibliotheek naar het leegstaande AH-pand verhuist, de gesprekken daarover zijn momenteel in volle gang, dan resteert nog zo'n 7500 vierkante meter. De dalende leegstand komt onder meer door de aantrekkende economie, maar ook door de aanpak die Venray hanteert. De nadruk ligt hierbij op de samenwerking tussen overheid, ondernemer en vastgoedeigenaar om de leegstand aan te pakken en het centrum compacter te maken. De groeiende concurrentie tussen winkelgebieden en de opkomst van internet als aankoopkanaal treffen vooral winkelcentra met weinig koopkrachtbinding en/of onderscheidend vermogen. Winkelcentra gericht op 'beleving' of 'boodschappen doen' hebben meer kans. Dit geldt onder andere voor historische binnensteden die in het algemeen hoog scoren op 'beleving'. Vandaar dat Venray ook voor dit spoor kiest.

De provincie Limburg waardeert de aanpak van Venray. De gemeente Venray ontvangt een bijdrage van acht ton voor onder meer het opknappen van het centrum. Het geld is bedoeld voor een nieuwe invulling van de vroegere Albert Heijn-supermarkt, de aanpak van de winkelleegstand en maatregelen rondom het Gouden Leeuwplein. De subsidie van de provincie Limburg komt boven op de eerdere bijdrage van 4,5 miljoen euro voor de revitalisering van de stedelijke ontwikkeling van Venray, zoals de verbouwing van de schouwburg. Daarnaast is het geld bedoeld voor het educatiecentrum in het Odapark en de projecten Via Venray en San Damiano.

Met deze extra bijdrage kan onder meer de bibliotheek in het voormalige AH-pand worden gevestigd en verplaatst naar het kernwinkelgebied. Tevens wordt het Gouden Leeuwplein door vergroening opgewaardeerd en wordt het Gouden Leeuwpad getransformeerd tot een 'poort' naar Schouwburgplein. Als onderdeel van het project Cultuur in de etalage komt in de leegstaande winkelpanden ruimte voor 'cultureel' ondernemerschap. Ook een kunstroute van Sint Anna naar het Odapark en een jaarlijks cultureel evenement moeten het centrum aantrekkelijk maken.

Wethouder Jan Loonen is blij met de bijdrage: "Met dit bedrag kunnen wij verder aan de slag met de uitvoering van een aantal deelprojecten uit de centrumvisie die wij vorig jaar hebben vastgesteld. Samen met het aanjaagteam Centrum hebben wij ons als doel gesteld om het kernwinkelgebied van Venray compacter en aantrekkelijker te maken. De bijdrage van de provincie is meer dan welkom." Gedeputeerde Eric Geurts, verantwoordelijk voor Stedelijke Ontwikkeling: "Venray wil zijn positie als tweede stedelijke kern in de regio versterken en heeft daarvoor onder meer een gedegen centrumplan opgesteld. Daar leveren we graag een bijdrage aan." Ook Hans Teunissen, gedeputeerde Retail, is vol lof over de Venrayse aanpak. "Winkelleegstand aanpakken door cultuur te verbinden met shoppen is een vernieuwend concept waar we van kunnen leren en daarom ondersteunen we dat graag."

Uitgangspunt voor de provincie is dat de subsidie direct leidt tot concrete resultaten. Daarom moet al in het eerste kwartaal van 2018 begonnen zijn met de werkzaamheden. In 2020 moet de oplevering plaatsvinden. Onderdeel van de renovatie van het Venrayse centrum is ook een ingrijpende renovatie van de Grote Kerk. De provincie laat weten dat een subsidieaanvraag voor dit project nog in behandeling is.