Gemeente helpt Arriva niet meer met buurtbussen

VENRAY | De gemeente zal Arriva niet meer helpen met het werven van vrijwilligers voor de nieuwe buurtbussen. Vorige week in de raadsvergadering werd de SP-motie gesteund door CDA en Samenwerking.

Joep Gielens (SP) diende de motie in omdat er sprake is van arbeidsverdringing. In het verleden liet Veolia vergelijkbare buslijnen rijden door betaalde chauffeurs. Bovendien concurreren de buurtbussen met de al bestaande wensbussen die eveneens door vrijwilligers worden gereden.

Ondanks dat wethouder Anne Thielen (CDA) tegen de motie was, stemde haar partij voor. "De buurtbus is iets extra's om de bereikbaarheid te vergroten. Het is een buurtbus of geen openbaar vervoer", zei Thielen. De gemeente moet er nu toch bij Arriva en de provincie op aandingen dat er betaalde chauffeurs worden ingezet op de buurtbussen. Die zouden deze maand al gaan rijden, maar dit is voorlopig uitgesteld.

Enkele partijen wezen erop dat het openbaar vervoer een zaak is van de provincie en niet van de gemeente. De tegenstanders vinden dat de motie te ver gaat.