Cisca Zweers:
Cisca Zweers: "We hebben een prachtige school die alles kan bieden wat je nodig hebt." Foto: Rikus ten Brücke

Springplank naar toekomst

De wereld wordt kleiner, de keuzemogelijkheden worden groter. Ook een 'instituut' als het Raayland College moet daardoor nadenken over de eigen identiteit en de rol binnen de gemeenschap. Op de vooravond van weer een nieuw kalenderjaar vertelt directeur Cisca Zweers over de huidige stand van zaken en de toekomst van het middelbaar onderwijs in Venray.

Door Sven Poels

Nog niet zo lang geleden wist je als basisschoolleerling uit groep acht precies waar je vervolgstap zou zijn. Zo ook in Venray en de omliggende kerkdorpen, waar het Raayland College traditioneel de 'logische keuze' voor een middelbare school was. Maar door globalisering zijn de tijden veranderd. Anno 2017 is de wereld kleiner en zijn de mogelijkheden legio. Het is daarom van groot belang als school een duidelijk gezicht naar buiten te hebben. Het Raayland stelde in dat licht een zestal kernwaarden op waarmee de school zich kan identificeren. Cisca Zweers, sinds februari 2015 directeur havo/vwo, zoekt ze voor ons op: "Een: de toekomst begint vandaag; twee: met elkaar op reis naar vooruit; drie: kracht van verbindend leven en leren; vier: iedereen is gelijk, niemand is hetzelfde; vijf: grootste schatkamer voor talenten en zes: in aansprekend dialoog met en voor elkaar. Deze zes waarden worden versterkt met onze belofte 'wereldwijzer', die voor meerdere uitleg vatbaar is." Een ander belangrijk facet is, uiteraard, het aanbod van het onderwijs. Volgens Zweers is dat op het Raayland prima in orde: "We hebben een prachtige school die alles kan bieden wat je nodig hebt. Je kunt hier alles doen: van praktijkonderwijs, waar je begeleid wordt naar werk, tot en met het gymnasium. Het Technasium, Cambridge Engels en de samenwerking met het middelbaar beroepsonderwijs geven bovendien mooie uitdagingen. Er is voor elk wat wils."

Toch gaat niet alles crescendo. Door heel het land nemen de leerlingenaantallen af, een tendens die ook in Venray te merken is. Zweers: "Het is geen geheim dat het terugloopt, zeker niet in Limburg. Er worden simpelweg minder kinderen geboren. Sinds een jaar of twee zien wij dat er minder aanmeldingen zijn." Er is echter geen reden tot paniek. "In totaal hebben we om en nabij de 2100 leerlingen, met name afkomstig uit Venray en omgeving. Het onderwijs wordt gegeven door zo'n 250 docenten en ondersteunend personeel." Het Raayland is, net als de scholieren, continu in ontwikkeling. "Er gebeurt veel", weet Zweers, die haar hele werkende leven al in het onderwijs zit. "Zo hebben we de laatste twee jaar een versterkt mentoraat ontwikkeld, waarin we op stap gaan met de leerling in een aansprekende dialoog met en voor elkaar. Waar vroeger door de mentor gezegd werd 'je moet het zo en zo aanpakken', treden we nu in gesprek met elkaar om te ontdekken wat er nodig is. Dat houdt ook in dat de leerling niet alleen consumeert, maar ook actief deelneemt aan en eigenaar wordt van het eigen leerproces. De rol van de ouders is hierin erg belangrijk. We starten ieder schooljaar met een zogenaamd startgesprek, waarin in een driehoek wordt bepaald welke koers er wordt ingeslagen."

Concreet betekent dit dat op korte termijn het aantal keuze-uren wordt uitgebreid. "Tijdens de keuze-uren worden verschillende modules aangeboden die dienen ter verdieping of versterking. Dit kan wiskunde, fotografie of zelfs rouwverwerking zijn. Op dit moment werkt een beperkt aantal leerjaren in onder- en bovenbouw hiermee en in de komende jaren wordt dit uitgebreid. Dat zou kunnen betekenen dat bijvoorbeeld een vwo-leerling ook een module verzorging kan volgen. Het past bij de ontwikkeling binnen het maatwerk, de richting waar we naartoe willen. We zijn ons concept steeds verder aan het ontwikkelen. Deze onderwijskundige visie is de kracht van het Raayland, de springplank naar de toekomst."