Subsidies evenementen

Venray | Het aantal evenementen dat subsidie ontvangt is met achtentwintig net zo hoog als vorig jaar. Eén van de doelen van het evenementenbeleid is om met een subsidiebijdrage organisatoren te stimuleren om in Venray evenementen te organiseren. Andere doelen zijn het steeds verbeteren van de kwaliteit van de evenementen en de gemeente Venray steeds meer op de kaart zetten. Het gaat om een totaalbedrag van 31.347 euro.

Niet alle evenementen komen in aanmerking voor subsidie en ze krijgen ook niet allemaal hetzelfde bedrag. Het evenement moet aan een aantal objectieve criteria voldoen, waarmee punten te verdienen zijn. Het aantal deelnemers, bezoekers en vrijwilligers zijn enkele meetbare criteria, naast de laagdrempeligheid, de financiering en de duur van het evenement. Ook de uitstraling van het evenement is van belang. De evenementen met de meeste punten krijgen de hoogste bijdrage. De evenementen die een subsidie ontvangen zijn ATV Venray (Vlakwatercross, 1800 euro), Stichting De Meulebéék (JSW Kampen, 500 euro), Sportaanbieder op maat (Spellendag Merselo 2018, 400 euro), Menvereniging Peel en Maas (menwedstrijden, 1100 euro), Stichting de Theatermakers (Weg uit de Peel, 1641 euro), Stichting Meerdaags Wandelevent Venray (wandelevent, 923 euro), Venrode Voices (Sing-In Together Kersteditie, 300 euro), Venrode Voices (Venray Sing-In Together, 300 euro), Stichting Baas van Venray (Spel zonder grenzen, 923 euro), Stichting Petrus Banden Venray (Toppers in Rooj, 884 euro), Stichting Kerststal Venray (1123 euro), Stichting Fietsvierdaagse Venray (fietsvierdaagse, 1641 euro), De Sjanellekes (smartlappenfestival, 1721 euro), Sportvereniging Oostrum (Oostrum Cup internationaal A-toernooi, 1000 euro), Stichting Venrayse Singelloop (Singelloop, 1163 euro), SV Oostrum Veteranen (internationaal toernooi, 500 euro), MAC Wanssum (motorcrossweekend, 1500 euro), Stichting Avondvierdaagse Venray (avondvierdaagse, 1800 euro), FC Coronaas (beachvoetvolleybaltoernooi, 500 euro), Harmonie Sub Matris Tutela (SMT 100, 1163 euro), Kitsch (Kitschfestival, 485), SV Venray (Ladiescup en Youthcup 2018, 1681 euro), Soul Community (Street Vibes 2.0, 1202 euro), Muziekvereniging Ons Genoegen Oirlo (jubileum Ons Genoegen 110 jaar, 485 euro), Judovereniging Venray (44e International Judo Tournament, 1840 euro), Kemmerekoor Geijsteren(jubileum 50-jarig bestaan Kemmerekoor, 1242), Rijvereniging Ons Genot (Jumping Indoor Leunen 2018, 1721 euro) en Stichting Wielerpromotie Venray (Binckbank Tour en ploegentijdrit, 1800 euro)

Volgens de regels wordt in de eerste tender 90 procent van het budget (het totale budget voor 2018 is 34.830 euro) verdeeld. De laatste 10 procent zit in een tweede tender. Organisaties kunnen voor de tweede tender 2018 wederom een evenementensubsidie aanvragen bij de gemeente. Het aanvraagformulier staat op www.venray.nl, zoek op evenementensubsidie 2018. De aanvraag moet uiterlijk 1 mei 2018 bij de gemeente binnen zijn.


Venray gaat voor bijenvriendelijk

Venray | 'Hoe kunnen we in de gemeente Venray honingbijen en wilde bijen een betere leefomgeving bieden?' Oftewel: hoe maken we Venray bijenvriendelijk? Dat is de centrale vraag waarop het plan van aanpak 'Bijenvriendelijk Venray' een antwoord probeert te geven. Burgemeester en wethouders van de bijengemeente bij uitstek hebben het plan deze week goedgekeurd.

In de hele wereld neemt het aantal bijen in rap tempo af. Met als gevolg een afname van de biodiversiteit (het aantal verschillende soorten planten en dieren op aarde) en een gevaar voor onze voedselproductie.

De gemeente Venray zet zich in voor de bij. "We hebben daar verschillende redenen voor", zegt wethouder Martijn van der Putten, die het project Bijenvriendelijk Venray in zijn portefeuille heeft. "De belangrijkste reden is natuurlijk de teruglopende biodiversiteit. Bijen zijn enorm belangrijk voor de voortplanting van allerlei gewassen. Gewassen die nodig zijn om de groeiende wereldbevolking te voeden. Daarnaast is er de historische band van de gemeente met de bijenteelt. We hebben de bij zelfs in ons gemeentewapen staan." Een betere leefomgeving voor bijen betekent vooral dat er voldoende nectarplanten, nestelmogelijkheden en overwinteringsplekken nodig zijn. De gemeente, maar ook particuliere grondeigenaren kunnen daar veel aan doen bij de inrichting van de (openbare) ruime. Komende lente en zomer gaat de gemeente overal waar dat kan bermen en slootkanten inzaaien met bloemen en planten waar bijen dol op zijn. Vanuit bosbeheer wordt budget vrijgemaakt om 100 kilometer berm na het aanleggen van glasvezelkabel in te zaaien met bloemen. Maar ook bloeiende laanbomen zijn een mogelijkheid. De gemeente praat onder meer met de LLTB over de maatregelen. In het voorjaar organiseert de gemeente Venray bovendien samen met Horst aan de Maas het derde bijensymposium in de provincie Limburg. Doel van dit symposium is het delen van kennis hoe op een eenvoudige manier gebieden bijenvriendelijk kunnen worden ingericht en beheerd.


Wandeling Merselo

Merselo | Op zaterdag 30 december houdt IVN Geijsteren-Venray de jaarlijkse kerst-/oudejaarswandeling. Deze wandeling start om 13.30 uur bij Camping de Linde, de Haag 41 in Merselo. Deelname is gratis.

De jaarlijkse wandeling vindt dit jaar plaats in een voor vele mensen onbekend stuk natuur.

Tegenover Camping de Linde op de Haag in Merselo is een relatief klein stuifduinengebied met enkele gegraven poelen en een prachtig stuk bos.

Het van oorsprong aangeplante dennenbos is zich als loofbos goed aan het ontwikkelen. Er is volop dood hout, zowel liggend als rechtop staand, dat zorgt voor een gevarieerd beeld en voor goede mogelijkheden voor dierleven. Verder zijn de aanwezige houtwallen prachtig. De afwisseling is goed voor een gevarieerde flora en fauna.

Na afloop van de wandeling krijgen alle deelnemers erwtensoep.