Sint Annapark vordert

Venray | Venray zet een belangrijke volgende stap in de herontwikkeling van het Sint Annapark met de presentatie van een nieuw ontwerpbestemmingsplan. Het plan kenmerkt zich door een flexibele invulling van mogelijke functies. "Er is veel werk verzet om de procedure in gang te zetten. Een grote ontwikkeling voor Venray. We vragen daarbij wel om de ruimte te krijgen om flexibel te kunnen opereren", aldus wethouder Martijn van der Putten.

Het Sint Annapark is op dit moment bestemd voor de geestelijke maatschappelijk gezondheidszorg. Medio 2015 heeft de gemeenteraad het Ambitiedocument Sint Annapark vastgesteld als vertrekpunt voor de gebiedsontwikkeling. In het nieuwe bestemmingsplan krijgt het gebied een toekomstbestendige en flexibele invulling. Er ontstaat ruimte voor verschillende functies zoals wonen, werken (in de vorm van dienstverlening en kleinschalige bedrijvigheid), zorg, educatie, kunst en cultuur alsmede horeca, recreatie en ontspanning.

Daarnaast worden de bestaande gebiedskwaliteiten (zoals de waardevolle bomen, stuifduinen en de cultuurhistorisch waardevolle gebouwen) maximaal beschermd. De nieuwe eigenaar, de Renschdael Groep uit Horst, heeft gevraagd om een flexibel bestemmingsplan. Van der Putten: "Het is een project voor de langere termijn. Het park heeft heel veel mogelijkheden, maar welke daarvan werkelijkheid worden is van veel factoren afhankelijk. In het belang van de toekomst van het park willen we daar gehoor aan geven."

Voor het Sint Annapark (nu nog eigendom van zorginstelling Vincent van Gogh) wordt al ruim een decennium gezocht naar een nieuwe invulling. De nieuwe eigenaar wil het gebied herontwikkelen met respect voor de rijke historie, de natuurwaarden en de monumenten van het park. Door Renschdael Groep is een stedenbouwkundige en landschapsvisie opgesteld die in mei van dit jaar is vastgesteld door het college.

De visie heeft als basis gediend voor het opstellen van het nieuw bestemmingsplan voor het Sint Annapark. "Het is geen vastomlijnd plan, waar we flexibel mee om moeten kunnen gaan. Met aandacht voor de hoogwaardige natuur in het gebied en de functies die binnen de bestaande bebouwing gerealiseerd kunnen worden."