Polenhuisvesting op Servaashof

VENRAY | Vincent van Gogh gaat negen leegstaande groepswoningen aan de Stationsweg en D'n Herk op Servaashof verhuren aan E&A uitzendbureau. De uitzendorganisatie wil er 83 voornamelijk Poolse flexwerkers huisvesten voor een periode van vijf jaar.

De groepswoningen zijn tot voor kort gebruikt voor het huisvesten van cliƫnten van de geestelijke gezondheidsinstelling. De woningen staan op de nominatie voor sloop. Vincent van Gogh heeft al veel langer het plan om huizen voor de reguliere woningmarkt te bouwen aan de rand van het instituutsterrein. Omdat de bouwplannen nog in de ijskast staan wil Vincent van Gogh de woningen nu tijdelijk verhuren.

Bij de gemeente Venray is een omgevingsvergunning aangevraagd. Het huisvesten van arbeidsmigranten in zorgcomplexen is toegestaan volgens het huidige beleidskader. Het college meldt in een brief aan de gemeenteraad dat de aanvraag in grote lijnen voldoet, maar op sommige punten nog moet worden aangevuld. Omdat er sprake is van een kleine afwijking van het bestemmingsplan, hoeft de gemeenteraad geen verklaring van geen bedenkingen af te geven. Dit was wel het geval bij het afgeketste Polenhotel in Leunen. De gemeente kan, zodra de aanvraag volledig is, via de korte procedure de vergunning binnen acht weken verlenen.

E&A uitzendbureau, met het hoofdkantoor in Tilburg, werkt voor distributiecentra, warehouses en productiebedrijven in heel Nederland. E&A heeft een bijkantoor in logistiek bedrijf XPO aan de Spurkterweg op bedrijventerrein Smakterheide in Venray.

De uitzendorganisatie meldt op de eigen website dat de flexwerkers 'voornamelijk hardwerkende en betrouwbare Polen' zijn. Voor de meeste uitzendkrachten verzorgt E&A zelf de huisvesting. Alle woningen moeten beschikken over goede centrale voorzieningen om te koken, wassen en recreƫren. E&A wil de uitzendkrachten zo dicht mogelijk bij de werkplek huisvesten om veel woon-werkverkeer te voorkomen.