Weer fietsen in de Schoolstraat?

Venray | Venray wil het fietsverbod in de Schoolstraat en De Omloop opheffen. Dat is een van de conclusies in het rapport Fietsen in het centrum. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om fietsen in die straten weer toe te staan. Het voorstel wordt eerst besproken in de commissie Wonen, waarna een definitief plan wordt gepresenteerd.

"Het is beslist nog geen uitgemaakte zaak dat het verbod om in de Schoolstraat wordt opgeheven. Er is een enquête uitgezet onder burgers van Venray. De uitkomsten hiervan zijn op een rijtje gezet", aldus wethouder Ike Busser. "We leggen de bevindingen uit het rapport voor aan de commissie Wonen die het voorstel gaat bespreken. Afhankelijk van de uitkomst gaan we bekijken of het verbod wordt opgeheven." In de periode 2006-2008 heeft het kernwinkelgebied onder de naam Centrum op de Schop een metamorfose ondergaan. Het centrum werd opgeknapt met als belangrijke doelstelling méér publiek te trekken dat langer blijft. Onderdeel van het project was aanpassing van het verkeersregime om fietsers en auto's zo veel als mogelijk te weren. Sinds het kernwinkelgebied is heringericht, houdt het verkeersregime voor zowel de rijdende fietser als de gestalde fiets de gemoederen bezig. Fietsen in de Schoolstraat staat sinds de invoering van het verbod dan ook ter discussie. Busser: "Het centrum is destijds aangewezen als voetgangersgebied waarbij voor de fietsers een fietslus rond de kern werd gerealiseerd. Maar in de praktijk blijkt dat fietsers met name de Schoolstraat gebruik blijven maken omdat het de kortste route is. Dit leidt tot veel ergernis bij het winkelend publiek en de ondernemers. Handhaving van het fietsverbod is niet te doen. Je kunt niet de hele dag controleren of in de Schoolstraat wordt gefietst. Vandaar het voorstel om het verbod op te heffen."

Het aanpassen van het fietsregime door in de Schoolstraat fietsen 24 uur per dag zonder uitzondering toe te staan leidt volgens Busser tot méér maatschappelijke acceptatie en minder excessen bij de handhaving van het huidige verbod. Naast het opheffen van het fietsverbod stelt het college nog enkele aanvullende maatregelen voor. Zo komen er circa 50 fietsenrekken bij waar fietsen kunnen worden gestald. Door het plaatsen van een fietssluis aan de zijde van het Gouden Leeuwplein wordt het misbruik van het Gouden Leeuwpad door fietsers ontmoedigd. De extra fietsrekken worden overigens alleen geplaatst op plekken langs routes waar gefietst mag worden en waar dat niet hinderlijk is voor wandelaars en bevoorradend verkeer.