Afbeelding
Foto:

Starter van het kwartaal

Venray | Imkerij Agro Bestuivingen is de vierde winnaar in 2017 van Starter van het kwartaal. Zoals de naam al doet vermoeden, is Imkerij Agro Bestuivingen vooral werkzaam in de agrarische sector en betrokken bij de groente- en fruitteelt.

Thijs Wijnen en Sjaak Buyssen komen uit Sevenum, waar ook hun bedrijf is gevestigd. Maar hun bijenzwermen gaan door de hele regio voor de bestuiving van gewassen. Het is de belangrijkste inkomstenbron van de imkerij, daarnaast verkopen ze ook honing aan bedrijven en particulieren. Van huis uit was Buyssen al bekend met de bijen van zijn vader.

Ook Wijnen heeft bijen en zo kwam het idee om daar samen iets meer mee te gaan doen. Beiden hebben nog een parttime baan, maar in de toekomst willen ze volledig in deze bedrijfstak werkzaam zijn.

In de regio zijn ze het eerste bedrijf dat op deze manier bestuivingen aanbiedt bij agrariërs. De inzet van hommels is al bekend, maar die is vaak eenmalig. Bestuiving met bijen is een meer duurzame manier; na terugkomst van bestuiving worden ze weer op sterkte gebracht en kunnen weer opnieuw ingezet worden. Deze werkwijze levert een hogere productie op en een betere kwaliteit van de te oogsten gewassen. De sector ziet het belang van een goede bestuiving steeds meer in. Volstond men vroeger met een hobbymatige manier, de moderne ondernemer wil ook op het vlak van bestuiving een gedegen bedrijfsplan dat Sjaak en Thijs samen met de kweker opstellen.

Naast het bedrijfsmatige leveren de bijen van Imkerij Agro Bestuiving een belangrijke bijdrage aan biodiversiteit. Door hun bestuiving ontstaan vele vruchten, bessen en zaden die voor vogels, insecten en kleine dieren onmisbaar zijn.

"De economische betekenis van de bijen voor de regio wordt onderschat", zegt wethouder Jan Loonen. "De bij staat onder druk, maar is onmisbaar in onze kringloop. Voor onze regio en de wereldwijde leefbaarheid levert een dergelijke onderneming daaraan een heel waardevolle bijdrage."

Met de verkiezing van de Starter van het Kwartaal willen de initiatiefnemers, gemeente Venray, Rabobank Horst Venray en het Venrays Ondernemers Platform, startende ondernemers een steuntje in de rug geven. Bovendien dingt de winnaar mee naar een prijs van 1000 euro voor de Starter van het Jaar. Ook meedoen? Meer informatie staat op www.venray.nl/ondernemers.

Op de foto van links naar rechts: René Duijkers, Thijs Wijnen, Sjaak Buyssen, Bas Linssen en Jan Loonen.