Kwen Hendriks zoekt thuis spullen uit voor Samen is Kracht:
Kwen Hendriks zoekt thuis spullen uit voor Samen is Kracht: "De voldoening is dat je mensen blij kunt maken." Foto: Henk Lammen

Samen is Kracht helpt mensen

Venray | De stichting Samen is Kracht in Venray helpt mensen met een smalle beurs die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Tegen een kleine vergoeding worden iedere zaterdag spullen uitgegeven door de vijf vrijwilligsters van de stichting.

Door Henk Lammen

Kwen Hendriks (penningmeester) vormt samen met Gerda Wolters (voorzitter), Marianne Hendriks (secretaris), Yvonne Koenen en Tonny van Gulick het kloppend hart van de stichting die al jaren spullen inzamelt en uitgeeft. Iedere zaterdag zijn mensen tussen 10.00 en 11.30 uur welkom in het magazijn aan de Plataanstraat 15 in Venray. Dat puilt inmiddels uit met artikelen. Kleding, jassen, speelgoed, schoenen en huishoudelijke spullen worden voor een prikkie aangeboden, variƫrend van tien tot vijftig eurocent. De prijs van artikelen met een stekker en babyspullen worden door de stichting bepaald.

Hendriks: "Alleen grotere meubels zamelen we niet meer in. Die kunnen we hier echt niet meer kwijt." Het magazijn, ongeveer 60 vierkante meter groot, staat dan ook helemaal vol met spullen. Kleding netjes aan rekken, andere artikelen uitgestald in dozen. Ook op de bovenverdieping met seizoenskleding is nauwelijks nog plaats voor nieuwe aanwinsten. "Ja, het wordt tijd dat de mensen meer komen kopen", zegt Kwen met een lachend gezicht. Het is namelijk niet de bedoeling dat het succes van Samen is Kracht meteen ook een valkuil wordt. "Nee, daar zijn we niet bang voor. Iedere zaterdag komen er genoeg mensen om tegen een klein prijsje goed bruikbare spullen te kopen. Anderzijds krijgen we ook enorm veel spullen voor de verkoop aangeboden."

Al jaren is Samen is Kracht een dankbaar tussenstation voor mensen die het (financieel) moeilijk hebben. Eerst werden de artikelen gratis aangeboden, nu wordt een kleine bijdrage gevraagd. "Dat was niet meer te doen. Mensen kwamen niet meer om spullen te halen die ze nodig hadden, maar gewoon wat ze wilden hebben. Artikelen werden opgestuurd naar het buitenland. Dat was niet de opzet van onze stichting. We zijn er om mensen met een kleine beurs te helpen. We delen deze maand bijvoorbeeld ook kerstpakketten uit aan gezinnen of alleenstaanden die het echt kunnen gebruiken." De stichting heeft daarnaast een pasjessysteem ingevoerd, waardoor mensen met een verwijzing van bijvoorbeeld GGZ of Wonen Limburg nog steeds gratis spullen kunnen ophalen. 'Maar ook weer niet onbeperkt. Ook daar zijn regels aan verbonden", zegt Hendriks. "De voldoening? Het geeft een goed gevoel als je mensen blij kunt maken", verwoordt de penningmeester het werk dat ze belangeloos doet. "We begroeten iedereen met een lach, mensen vertellen hier hun levensverhaal. Dan ben je voor even een luisterend oor. Het is toch prachtig als een gezin van zes personen met een berg kleding de loods uitgaat. Die dolgelukkig zijn met een jas van vijftig eurocent. Daar doen we het voor."

Meer informatie over de stichting is te vinden op de website www.sameniskracht.nl of op de Facebookpagina.