Scheidsrechter Pol van Boekel:
Scheidsrechter Pol van Boekel: "Er zullen altijd situaties zijn en blijven die tot discussie leiden." Foto: Yvonne Fotografie

"Fluiten geeft een kick"

Vierlingsbeek | Wat voor hem het sportieve hoogtepunt van 2017 was? Pol van Boekel (42) moet even nadenken over de vraag. De scheidsrechter uit Vierlingsbeek leidde het afgelopen jaar meerdere topwedstrijden, maar de play-offwedstrijd tussen FC Utrecht en AZ staat hem nog helder voor de geest. "AZ won in Alkmaar met 3-0, maar in Utrecht kwam de thuisploeg terug tot 3- 3. Met penalty's won Utrecht vervolgens. Het was een heksenketel in stadion Galgenwaard, want Utrecht plaatste zich hierdoor voor de voorronden van de Europa League." Met een lach: "En, niet onbelangrijk: ik floot een goede wedstrijd."

Door Ron Koenen

Pol van Boekel heeft als arbiter eigenlijk een 'normaal jaar achter de rug', zegt hij.

"Er was geen groot toernooi, zoals een EK of een WK. Dat wordt in 2018 natuurlijk wel anders, maar de kans dat ik daar actief zal zijn, is erg klein. Björn Kuipers zal samen met zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra naar het WK in Rusland gaan, maar anders dan bij het EK wordt dat 'team' aangevuld met een vierde man uit een ander land. Mijn enige kans is dat ik als videoscheidsrechter naar het wereldkampioenschap in Rusland mag. Dat zou een mooie uitdaging zijn."

Van Boekel heeft nog altijd plezier in het fluiten van wedstrijden in het betaald voetbal. "Dat is de basis", zegt hij. "Zolang ik ervan geniet en het gevoel heb ik dat het niveau aankan, ga ik door. Maar ik wil geen karikatuur van mezelf worden. Ook als scheidsrechter is het belangrijk om je regelmatig een spiegel voor te houden. Maar het gevoel is nog altijd goed. Ik ben er vanwege een polsbreuk een paar weken uit geweest, en die rust is op dat moment ook wel even lekker, maar na een paar weken begint het dan toch weer te kriebelen. Het liefst fluit ik wedstrijden in de eredivisie, vanwege de hele entourage eromheen. Het geeft je ook als scheidsrechter een kick om in een vol stadion te mogen fluiten."

De feestdagen. Ze zijn ook voor Pol van Boekel belangrijk. Het leven van een scheidsrechter kan immers erg druk zijn.

"Zeker als je Europese wedstrijden hebt, ben je drie, vier dagen van huis", zegt de Vierlingsbekenaar. "En voor een eindtoernooi, zoals in 2016 in Frankrijk, ben je weken weg. En dan heb ik het nog niet eens over de weken voorbereiding die eraan voorafgaan. Daarom is de periode rondom kerst en oud en nieuw familietijd. Een periode ook om de accu weer op te laden voor de twee seizoenshelft met hopelijk veel mooie wedstrijden en, heel misschien, toch een WK als videoscheidsrechter."

De KNVB is al jaren een warm voorstander van de videoscheidsrechter.

"Nederland heeft in de keuze om de arbitrage te ondersteunen met een video-assistent altijd een voortrekkersrol gespeeld", weet Pol van Boekel, die als hypotheekadviseur werkt bij Huis & Hypotheek Noord-Limburg in Venray. "Ook ik heb al meerdere malen in een videowagen plaatsgenomen om de arbitrage op afstand te helpen. Bij twijfelmomenten en penaltysituaties kan de videoscheidsrechter uitkomst bieden. De videoscheidsrechter zorgt, als hij zijn werk goed doet en de beslissingen snel en duidelijk gedaan worden, voor meer acceptatie."

Met een lach: "Maar voetbal is emotie: er zullen altijd situaties zijn en blijven die tot discussie leiden."