Vanaf links: keeperstrainer Maurice Bouten, Stan Lucassen, Christian Foudraine en Siem Verbeek.
Vanaf links: keeperstrainer Maurice Bouten, Stan Lucassen, Christian Foudraine en Siem Verbeek. Foto: Henk Lammen.

Voor even 'Galacticos'

Venray | Voor even in de huid kruipen van de grote sterren van Real Madrid. Trainen op het complex waar Ronaldo, Modric, Kroos, Cisco, Benzema en al die andere voetbalgrootheden iedere dag hun kunsten vertonen. Voor de keepers Siem Verbeek, Christian Foudraine en Stan Lucassen van SV Venray wordt die droom werkelijkheid.

Door Henk Lammen

Van 26 tot en met 30 december nemen de drie jonge keepers van de Venrayse voetbalvereniging deel aan een keeperskamp in de Spaanse hoofdstad. De drie hebben twee dingen gemeen. Ze zijn 17 jaar en keepen in de A-jeugd van SV Venray. Christian (A1), Stan (A2) en Siem (A4) zijn echte keepers, want ze hebben allen een tik. Leergierig en ambitieus bovendien. Christian, afkomstig uit Well, is iedere zondag stand-in voor eerste doelman Sam Stiphout, terwijl Stan al het doel van Venray 2 verdedigde voor de geblesseerde Dirk van Enckevort. Beiden hebben zich al hogere doelen gesteld en kunnen in de naaste toekomst zelfs concurrenten worden. "Mijn doel is Venray 1", zegt Foudraine onomwonden. "En als het kan nog wat stapjes hoger." Betaald voetbal? "Dat hoeft niet per se. Ook een amateurclub die hoger speelt dan Venray zou al heel mooi zijn."

Stan geniet al van de duels bij het tweede team. "Echt mooi om daar nu al mee te spelen. Maar uiteindelijk wil ik ook in Venray 1 keepen. Eigenlijk zo hoog mogelijk." Doelen stellen is voor Siem minder belangrijk. "Ik speel nu in een vriendenteam. Volgend seizoen valt de groep een beetje uit elkaar, maar een seizoen later hopen we met z'n allen weer bij de senioren samen te zijn."

Tijdens het keeperskamp in Madrid krijgen 22 keepers die aan de reis deelnemen aan mooi programma voorgeschoteld. Maurice Bouten van keepersacademy Challenge Arena is organisator van de trip: "In totaal werken we vijf trainingsessies af, waarvan eentje in het trainingscomplex van Real Madrid (Ciudad Real Madrid, red.) onder leiding van een keeperstrainer van de club. Daarnaast staan een stadiontour en stadstour op het programma." Bouten organiseerde al eerder keeperskampen naar Mallorca, Real Sociedad, Valencia en Villareal. "Het is voor iedereen enorm genieten, ervaring opdoen en kennismaken met andere trainingstechnieken. Het wordt puur genieten."

Naast hem knikken de drie doelmannen instemmend. "Ik heb er enorm zin in, kijk er echt naar uit", zegt Stan, "Een droom komt uit om een keer te trainen bij een van de grootste clubs ter wereld." Siem vult hem aan: "En heel leerzaam." Enkele dagen na de classico tussen Real Madrid en Barcelona arriveert het gezelschap in Spanje. Vooral Siem en Stan moeten tijdens hun verblijf op hun woorden letten, beiden zijn namelijk fan van Barca. En dat ligt bijzonder gevoelig in de stad van de aarstrivaal. "Ik vind het leuker om naar Barcelona te kijken. Mooi dat tiki-taka voetbal", zegt de laatste. Een probleem dat Christian niet heeft. "Ik ben voor Roda!", klinkt het gedecideerd. Naast hem wordt gegniffeld. "Ik volg die club sinds Willem Janssen er heeft gevoetbald." Waarvan akte.