Slechts een jaar extra steun The B

VENRAY | The B krijgt niet drie jaar lang een extra subsidie van 30.000 euro. Dinsdag besloot de gemeenteraad om alleen voor komend jaar 30.000 euro toe te kennen. Aan het eind van 2018 wordt de zaak, na een evaluatie, opnieuw bekeken.

Door Henk Willemssen

De gemeenteraad is flink verdeeld over de toekomst van het jongerencentrum. Een raadsmeerderheid van CDA, inVENtief, PP2 en Samenwerking ziet niets in de uitbreiding met een poppodium, waardoor The B in het weekeinde ook oudere bezoekers kan trekken. De vier partijen zeggen dat het gebouw is neergezet voor jongeren tot 23 jaar. Tevens vinden ze dat extra geld voor The B ten koste kan gaan van de andere jongerensozen in de dorpen.

Eerder dit jaar vierde The B het 3-jarig jubileum

CDA, inVENtief, PP2 en Samenwerking dienden een amendement in dat, met steun van VVD, werd aangenomen. The B krijgt eenmalig 30.000 euro zodat de professionele ondersteuning voor een jaar kan worden voortgezet. D66, PvdA en SP dachten er heel anders over. Zij willen de toekomst van het kwakkelende The B veiligstellen door drie jaar lang 30.000 euro extra te geven. Joep Gielens (SP) wees erop dat een poppodium al in de eerste plannen van The B voorkwam. Hij sprak van politieke onwil van de tegenstribbelende partijen. "Wij willen er alles aan doen The B tot een succes te maken. Daarvoor moet er structureel geld bij." Henk Bisschops (PvdA) haalde het voorstel van de vier partijen hard onderuit. "Het rammelt van alle kanten. Het is alleen pappen en nathouden. Het zet de vrijwilligers van The B in de kou." De PvdA'er meende dat enkele partijen, met het oog op de naderende verkiezingen, de dorpensozen in bescherming willen nemen. Tino Zandbergen (inVENtief) noemde het zelfs verkiezingsretoriek. "Vandaag is de campagne begonnen."

Martin Leenders (Samenwerking) vond dat de behoefte aan een poppodium niet is aangetoond. Dat haalde meerdere partijen aan. "Het gebouw is er ook niet geschikt voor", zei Theo Francken (PP2). "We willen eerst een onderzoek naar het poppodium." Esther Hoppenreijs (D66) meende dat extra financiƫle steun juist hard nodig is. "Want een klein groepje vrijwilligers kan nu maar een keer in de zes weken een feest organiseren." Enkele partijen wezen erop dat The B steeds beter draait. "Zo rooskleurig is het helemaal niet", meende Hoppenreijs. "Er zijn te weinig vrijwilligers om de zaak draaiende te houden. Extra ondersteuning is nodig om meer activiteiten te kunnen ontplooien." Wethouder Martijn van der Putten (D66) bleef op het standpunt dat drie jaar lang 30.000 euro nodig is. Hij ontraadde dan ook het amendement van CDA, inVENtief, PP2 en Samenwerking. Toch werd dit voorstel met achttien stemmen voor en zeven tegen aangenomen.